Ştiri locale

Încep înscrierile pentru Bacalaureat. IȘJ Covasna a publicat procedura aprobată de Ministerul Educației

Elevii de liceu din anii terminai se pot înscrie în perioada 23-27 mai pentru sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat din acest an, procedura de înscriere aprobată de Ministerul Educației fiind disponibilă pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna.

Elevii au de completat o cerere și un tabel de înscriere, disponibile și pe site-ul IȘJ Covasna (AICI), iar cei care solicită recunoașterea sau echivalarea unor probe susținute în anii sau sesiunile anterioare trebuie să completeze partea I și partea a II-a din cererea de înscriere.

Publicitate

Candidații care au obținut în cel puțin una dintre clasele de liceu parcurse premii individuale la concursuri sau olimpiade școlare internaționale, recunoscute de către Ministerul Educației, la o disciplină inclusă în lista celor de Bacalaureat, pot solicita echivalarea probei scrise respective, în acest scop fiind necesară completarea fișei-tip în partea I și partea a III-a, conform ghidului postat pe site-ul IȘJ Covasna.

De precizat este că acești elevi vor primi nota 10 pentru probele respective.

De asemenea, elevii care au obținut o certificare cu recunoaștere internațională a competențelor lingvistice și care solicită recunoașterea și echivalarea cu proba C, vor trebui să completeze cererea de înscriere, precum și o cerere de recunoaștere și echivalare (Anexa 2b).

Pe lângă cererea de înscriere, candidații care au obținut o certificare cu recunoaștere europeană a competențelor digitale și solicită echivalarea cu proba D a examenului de Bacalaureat, vor completa și cererea de recunoaștere din Anexa 2c, în vreme ce elevii care au obținut după data de 15 septembrie 2020 unul dintre certificatele ECDL, trebuie să completeze cererea prezentată în Anexa 2d, care este aprobată în urma validării digitale a certificatului.

Elevii claselor a XII-a vor încheia cursurile în data de 27 mai, conform calendarului oficial. Prima probă a examenului de Bacalaureat, cea orală la Limba română, va avea loc în perioada  6 – 8 iunie, și va fi urmată de cea la Limba maternă în zilele de 8 și 9 iunie. Proba de evaluare a competențelor digitale va avea loc în zilele de 9 și 10 iunie, iar în perioada 13-15 iunie se vor susține probele orale de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

Probele scrise încep în data de 20 iunie cu cea la Limba română, urmată de proba obligatorie a profilului (21 iunie), cea la alegere a profilului și specializării (22 iunie) și de cea la Limba maternă (23 iunie).

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi afișate în data de 1 iulie.

La simularea examenului de Bacalaureat, care a avut loc în luna martie, în județul Covasna au fost înscriși 1.205 elevi de clasele a XII-a și a XIII-a, dintre care 1.061 de la învățământul de zi, iar 144 de la seral și frecvență redusă, fiind prezenți la susținerea probelor 983 de elevi.

Procentul general de promovare la nivel județean a fost de 44,96%, față de 38,45% în 2021, conform datelor IȘJ Covasna. Din cei 983 de elevi prezenți, 442 au obținut cel puțin media 6 necesară promovării.

Pentru sesiunea august-septembrie, înscrierile vor avea loc în perioada 18-25 iunie.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio