Ştiri locale

Încep înscrierile pentru a doua sesiune a cursurilor de română şi maghiară pentru tinerii din Sfântu Gheorghe

Programul multianual de învăţare a limbilor română şi maghiară, lansat de Primăria Sfântu Gheorghe în primăvara acestui an, continuă, înscrierile pentru cea de a doua serie urmând să înceapă în data de 14 noiembrie.

Programul este subvenţionat din bugetul local, iar față de prima ediție, care a fost destinată tinerilor cu vârste între 18 şi 35 de ani, în noua serie va fi eliminată condiția privind limita superioară de vârstă.

Viceprimarul municipiului, Vargha Fruzsina, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că 9 persoane și-au arătat deja intenția de a se înscrie și de a participa la noua serie care va începe la mijlocul acestei luni.

„Am făcut o serie de modificări în regulamente, între criteriile de eligibilitate (…) fiindcă  am remarcat că am greșit când am exclus diferite categorii de persoane, pe care ar fi trebuit să le includem în acest program (…) Anul acesta, înscrierile pentru cea de a doua sesiune vor fi demarate pe 14 noiembrie. Motivul pentru care vom începe atât de târziu este că am primit sesizări privind limita de vârstă stabilită inițial – de 35 de ani – care exclude o mulțime de persoane. A fost nevoie să schimbăm acest criteriu, și fiindcă baza legală a programului era Legea tinerilor, a trebuit să găsim o altă sursă legală pentru a porni acest program (…) Deci noutatea anul acesta este că nu vom mai avea limită maximă a vârstei pentru participanți. Preconizez că vom avea mai mulți studenți în a doua sesiune”, a spus viceprimarul.

Potrivit acesteia, 14 tineri au absolvit cursurile de limbă în prima serie, 4 dintre aceștia fiind înscriși la limba maghiară, iar restul la limba română.

Programul este derulat de Primăria Sfântu Gheorghe în parteneriat cu Universitatea „Babeş-Bolyai”, iar cursurile se adresează tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, au domiciliul sau reşedinţa în Sfântu Gheorghe și sunt angajați sau studenţi în localitate. Fiecare beneficiar care îndeplineşte criteriile de înscriere va primi 700 de lei în vederea participării la orele de limbă maghiară sau română destinate vorbitorilor non-nativi, iar diferenţa de preţ va fi suportată de cursant.

Un modul are 120 de ore, împărțite în câte 6-7 ore de pregatire lingvistică pe săptămână. La sfârşitul fiecărei sesiuni, cursanții susțin un examen de absolvire, organizat de instituţia de invăţământ parteneră, iar dovada absolvirii cursului va consta în Atestatul de participare emis de instituţia de invăţământ.

Potrivit autorităților locale, programul s-a conturat în urma unei consultări a tinerilor din municipiu, care a relevat faptul că foarte mulţi nu cunosc limba celeilalte comunităţi şi au dificultăţi de comunicare şi integrare pe piaţa muncii.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio