Ştiri locale

Încep înscrierile la cursurile de română şi maghiară pentru tinerii din Sfântu Gheorghe

Săptămâna viitoare încep înscrierile pentru cursurile de învăţare a limbilor română şi maghiară, destinate tinerilor cu vârste între 18 şi 35 de ani din Sfântu Gheorghe. Programul, derulat de Primăria Sfântu Gheorghe şi Universitatea Babeş-Bolyai (UBB), este subvenţionat din bugetul local, iar cursurile vor începe în luna aprilie, urmând să fie susţinute în principal online.

„Începând de săptămâna viitoare, cei interesaţi se pot înscrie la Biroul de tineret, iar începând din luna aprilie vor începe cursurile de limbă. Vor fi ţinute în special în mediul online, iar fizic vor fi ţinute câteva zile, sâmbăta şi duminica probabil, la sediul Universităţii „Babes-Bolyai” din Simeria”, a precizat viceprimarul Vargha Fruzsina, într-o conferinţă de presă.

Publicitate

Cursurile de limbă română sau maghiară se adresează tinerilor cu vârste de până la 35 de ani, care au domiciliul sau reşedinţa în Sfântu Gheorghe și sunt angajați sau studenţi în localitate. Fiecare beneficiar care îndeplineşte criteriile de participare va primi 700 de lei în vederea participării la cursurile destinate vorbitorilor non-nativi, iar diferenţa de preţ va fi suportată de cursant.

„Scopul şi obiectivele Programului constau în sprijinirea tinerilor care au domiciliul sau reşedinţa şi îşi desfăşoară activitatea sau sunt studenți în municipiul Sfântu Gheorghe, în vederea încurajării asumării responsabilităților individuale, conectării la profilul multicultural al municipiului, dezvoltării nivelului de pregătire profesională a tinerilor pentru a crește atractivitatea comunității prin atingerea standardelor naționale, înlesnirea accesului la serviciile educaţionale şi valorificarea caracterului bilingv al regiunii”, se arată în Regulamentul programului.

Un modul va avea 120 de ore, dintre care 20 în format fizic la sediul Universităţii din Sfântu Gheroghe, iar restul online, pe Zoom. Cursurile vor fi organizate în două sesiuni, respectiv aprilie-iulie și septembrie-decembrie, pentru câte 2-3 grupe a câte 10-14 cursanţi / sesiune, iar săptămânal vor avea loc 6-7 ore de pregatire lingvistică. La sfârşitul fiecărei sesiuni va avea loc un examen de absolvire, organizat de instituţia de invăţământ parteneră, iar dovada absolvirii cursului va consta în Atestatul de participare emis de instituţia de invăţământ.

Dosarele de înscriere pot fi depuse începând de săptămâna viitoare, la Compartimentul Relaţii cu Publicul, Informatii, Registratură din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe, iar rezultatele evaluării vor fi făcute publice până în data de 28 martie, pentru prima sesiune, la sediul Primăriei Sfântu Gheorghe şi pe site-ul www.sfantugheorgheinfo.ro.

Programul iniţiat de Primăria Sfântu Gheorghe şi Universitatea Babeş-Bolyai s-a conturat în urma unei consultări a tinerilor din municipiu, care a relevat faptul că foarte mulţi nu cunosc limba celeilalte comunităţi şi au dificultăţi de comunicare şi integrare pe piaţa muncii.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio