Ştiri locale

Încă un urs accidentat mortal la Ghidfalău, al 16-lea în acest an în județ

Cadavrul unui urs care a fost lovit de o mașină a fost descoperit în cursul zilei de joi, pe DJ121A, în afara localității Ghidfalău, autoritățile de Mediu fiind anunțate de polițiștii covăsneni. Bilanțul urșilor uciși de tren sau de mașini de la începutul acestui an a ajuns la 16.

La fața locului s-a deplasat o echipă formată din reprezentanți ai Gărzii de Mediu, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi ai IPJ Covasna, împreună cu reprezentantul fondului cinegetic, primarul comunei și un medic veterinar care a constatat că ursul a fost ucis accidental.

Publicitate

Într-o postare pe Facebook, reprezentanții Gărzii de Mediu au scris că animalul a fost preluat şi transportat pentru incinerare la o unitate autorizată.

„În data de 09.11.2023, ca urmare a unui apel telefonic din partea IPJ Covasna, prin care am fost informați despre faptul că pe DJ121A, în afara localității Ghidfalău se află cadavrul unui urs, reprezentanții Gărzii de Mediu Covasna, IPJ Covasna, APM Covasna, primăriei comunei Ghidfalău, medicul veterinar și reprezentantul fondului cinegetic s-au deplasat la fața locului, unde au constatat că exemplarul de urs a fost omorât accidental. Din dispoziția comisarului Gărzii de Mediu Covasna acesta a fost transportat spre incinerare la o unitate autorizată”, au transmis reprezentanții Gărzii de Mediu Covasna.

Amintim că și la finalul lunii trecute, cadavrele a doi urși, o femelă în vârstă de aproximativ 10 ani și un pui de aproape 3 ani, au fost descoperite în aceeași zi, la distanță de câteva ore, în localitățile Chichiș și Malnaș Băi, ambele animale fiind ucise accidental, potrivit medicilor veterinari chemați la fața locului.

Numărul urșilor accidentați mortal, fie de tren, fie pe șoselele din județ, s-a triplat față de anul trecut. Comisarul-șef al Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea, a precizat recent că de la începutul acestui an cadavrele a 15 urși au fost descoperite în mai multe localități covăsnene, în vreme ce anul trecut au fost semnalate 5 astfel de accidente.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio