Ştiri locale

Încă un cabinet de medicina familiei deschis la Sfântu Gheorghe. Dr. Jakab Engya-Anikó este printre cei mai tineri medici de familie din județ

De la începutul lunii februarie, la Sfântu Gheorghe s-a deschis un nou cabinet de medicina familiei, pe strada Oltului, nr. 43 (bl. 7, sc. F, ap. 2), în fostul cabinet al medicului Dumuț Enikő, pensionată recent, iar asigurații se pot înscrie pe listă în baza cardului de sănătate.

În vârstă de 34 de ani, dr. Jakab Engya-Anikó este printre cei mai tineri medici de familie din județ. Este originară din județul Brașov, a absolvit Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, unde ulterior, timp de un an și jumătate, a și profesat. Tot la Târgu Mureș l-a cunoscut pe soțul ei, originar din Sfântu Gheorghe, astfel că în cele din urmă au decis să se stabilească în municipiu.

Publicitate

Despre medicina de familie, medicul spune că „înseamnă încredere, iar cea mai frumoasă parte a ei este să vezi cum cresc copiii, pentru că avem grijă de ei și îi îngrijim chiar și zeci de ani”.

Cabinetul ENMEDICA și-a început activitatea în data de 1 februarie, având în prezent circa 400 de pacienți înscriși pe listă. Programul de lucru este luni, miercuri și vineri între orele 09:00 și 14:00, iar marți și joi între orele 12:00 și 17:00.

„Activitatea am început-o de la zero, n-am reușit să preluăm un cabinet, pentru că nu erau doritori, așa că am decis să deschidem de la zero. Sunt foarte surprinsă pentru că au venit foarte mulți pacienți în prima lună, în primele zile n-am avut chiar niciun moment de respiro. S-au înscris deja vreo 400 de persoane, avem nevoie de 800, dar sunt foarte optimistă deocamdată (…) Pacienții pot veni doar cu buletinul și cardul de sănătate, se completează la cabinet o cerere de transfer pe care eu o trimit, conform legii, medicului la care au fost înscriși inițial, iar medicul are termen 15 zile să îmi trimită fișa pacientului, conform procedurii legale”, ne-a explicat dr. Jakab Engya-Anikó.

La finalul anului trecut, două cabinete de medicina familiei din municipiu și-au încetat activitatea, primul ca urmare a pensionării medicului Dumuț Enikő, iar cel de-al doilea, în urma decesului medicului Dan Bolcu. Un alt cabinet, înființat în luna iunie a anului trecut, pe strada Vasile Goldiș nr. 3 (vizavi de Golgota), și-a pus lacătul pe ușă în noiembrie, din cauza numărului insuficient de pacienți înscriși pe listă. Medicul, originar din Oradea și stabilit în Brașov, nu a putut încheia contract cu Casa de Asigurări de Sănătate întrucât pe lista cabinetului nu au fost înscrise minimum 800 de persoane, așa cum cere legea.

În luna ianuarie a acestui an, un alt cabinet de medicina familiei și-a început activitatea pe strada Erege nr.19, după ce medicul Shaik-Virginas Beata, care a mai profesat în Budapesta și Irlanda, a decis să se întoarcă în țară.

Cu toate acestea, lipsa medicilor de familie se va acutiza și mai mult, având în vedere că foarte mulți se apropie sau au depășit deja vârsta pensionării, afirmă medicul Jakab Engya-Anikó.

„Eu cred că acum încă e ok, dar peste 5 ani o să fie problemă foarte mare lipsa medicilor. M-am interesat cam câți medici au peste 65 de ani, și sunt foarte mulți. S-ar putea să fiu printre cei mai tineri medici de familie din județ, dar mai sunt medici tineri în Spital, la Policlinică, am foarte mulți colegi și colege care s-au întors din Târgu Mureș și sunt tineri”, a mai spus medicul.

Persoanele care doresc să se înscrie pe lista cabinetului ENMEDICA, sau care au nevoie de consultații, se pot programa la numărul de telefon 0770629113, sau prin e-mail: info@enmedica.ro.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio