În octombrie, 500 de copii din medii defavorizate au primit zilnic mese calde în programul „Școală după școală” derulat de Diakónia
Copiii defavorizați din 13 localități covăsnene beneficiază și în acest an de programul „Școală după școală”, derulat de Fundația Creștină Diakónia și Fundația HEKS/EPER, cu sprijinul Consiliului Județean Covasna și al consiliilor locale. În luna octombrie, 500 de elevi de clasele primare au primit zilnic de mese calde și au participat la activități educative de după-amiază. Dintre aceștia, 230 învață în școli din Sfântu Gheorghe.
La nivelul județului, valoarea totală a programului after-school este de aproape 2 milioane de lei. Jumătate din costuri sunt suportate de Consiliul Județean Covasna (25%) și administrațiile publice locale (25%), iar cealaltă jumătate este acoperită de Fundația Creştină Diakónia.
Printre susținătorii programului se numără și părinți, oameni de afaceri, persoane fizice, organizații și asociații caritabile, însă oricine poate contribui donând 50, 100, 500 sau 1.000 de lei, accesând platforma KinderEd dedicată acestei cauze (AICI).
„Mai întâi de toate, dorim să ne exprimăm profundul sentiment de recunoștință față de toate persoanele și entitățile corporative care ne-au oferit sprijin în diferite moduri, contribuind astfel la demararea reușită a programului nostru educațional de după-amiază. Acest succes nu ar fi fost realizabil fără susținerea generoasă din partea dumneavoastră! Datorită generozității dumneavoastră, în luna octombrie am reușit să implementăm programul în 13 localități din județul Covasna, oferind zilnic celor 500 de elevi din medii vulnerabile un prânz cald și acces la educație după-amiază. Suntem convinși că această inițiativă nu numai că va aduce schimbări pozitive semnificative și vizibile în comunitatea noastră, dar ne va și uni și întări în atingerea obiectivelor comune”, au transmis inițiatorii programului.
Proiectul „Școală după școală” se va desfășura până în iunie 2024, timp de 3 ore pe zi, 4 zile pe săptămână, în municipiile Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, dar și în orașul Baraolt și localitățile Dalnic, Brateș, Arcuș, Ghelința, Chichiș, Poian, Ozun, Zagon/Păpăuți, Moacșa și Ghidfalău.
Amintim că în luna octombrie consilierii locali au aprobat încheierea a trei contracte de parteneriat cu unități de învățământ din municipiu în vederea finanțării şi implementării proiectului. Beneficiarii sunt Școlile Gimnaziale „Gödri Ferenc” (45 de elevi), „Nicolae Colan” (90 de elevi) și „Ady Endre” (95 de elevi), iar valoarea totală a finanțării pentru acestea este de 707.328 lei, din care Primăria se angajează să o aloce, în total, 134.796 lei.
Pe lângă acest program județean, există și un proiect derulat de Guvernul României, „Masă caldă în anul școlar 2023-2024”, de care beneficiază în acest an 450 de școli din țară, printre care și unitățile de învățământ din comunele Malnaș, Micfalău, Brețcu, Moacșa, Sita Buzăului, Brateș și Dalnic.
(Ioana Ardeleanu)