Ştiri locale

În județul Covasna nu există locuri autorizate pentru scăldat

Odată cu începerea sezonului estival, tot mai multe persoane aleg să meargă la iarbă verde în zonele unde e posibil și scăldatul, însă autoritățile atrag atenția că în județul Covasna nu există locuri autorizate pentru scăldat și nici spații amenajate în acest sens, iar cei care aleg să se răcorească în lacuri sau în apele curgătoare o fac pe propria răspundere.

Medicul Alina Bârzan, specialist în cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna ne-a precizat că instituția pe care o reprezintă recoltează probe din apele zonelor naturale de îmbăiere începând cu data de 01 iunie și până la 15 septebrie. Specialiștii analizează valorile a doi parametri microbiologici: Enterococi intestinali și Escherichia coli, prin recoltarea a câte două probe lunar, în prima și a treia săptămână, iar rezultatele de până acum nu au ridicat semnale de alarmă.

Publicitate

„Facem analize începând din 15 mai, înainte de deschiderea sezonului, luăm probe de la Moacșa și de la Pădureni. Nu am avut probleme până acum, a fost totul în regulă. Se iau probe de două ori pe lună, până la închiderea sezonului, cam până pe la 1 septembrie, iar dacă e cazul și vedem că e vreme bună, luăm și în luna septembrie”, ne-a precizat dr. Alina Bârzan din cadrul DSP Covasna.

Calitatea apei pentru scăldat este clasificată, în funcție de nivelurile de bacterii fecale detectate, ca fiind „excelentă”, „bună”, „satisfăcătoare” sau „nesatisfăcătoare”. În cazul în care apa este clasificată drept „nesatisfăcătoare”, autoritățile ar trebui să ia măsuri precum interzicerea scăldatului sau sfătuirea populației să nu intre în apă, să furnizeze publicului informații și să ia măsuri corective adecvate.

Conform datelor publicate pe site-ul instituției, în perioada 08.05 – 03.07 calitatea apei pentru scăldat în lacurile de la Pădureni, Moacșa și Reci a fost clasificată ca „excelentă” fiind cu mult sub nivelul maxim admis (200/100 ml – Enterococi intestinali, respectiv 500/100 ml – E.Coli), valorile atinse fiind de la 0 la cel mult 62/100ml.

În județul Covasna nu există spații autorizate pentru scăldat de cel puțin 20 de ani

Cu toate acestea, practicarea înotului în lacuri sau pe plaje neamenajate, unde nu există și grupuri sanitare, dotate cu apă curentă, poate conduce la îmbolnăvire. Medicul specialist Alina Bârzan este de părere că, deși în județul Covasna nu există spații autorizate pentru scăldat de mai bine de 20 de ani, dacă populația ar respecta reguli minime de igienă și de bun-simț nu ar exista probleme.

„Oamenii ar trebui să înțeleagă să nu intre în apă dacă au vreo problemă de piele, să fie sănătoși din punct de vedere dermatologic. Pentru ca apa să fie curată depinde de noi toți, aici trebuie educație, să îi educăm să nu își facă nevoile prin apă. Dacă locul este amenajat și îi dai omului tot ce îi trebuie pe plajă, sau în zona de scăldat, atunci cred că toată lumea ar respecta curățenia. E adevărat că locurile sunt mai mult neamenajate decât amenajate, nu au autorizație, nici nu a cerut nimeni, iar situația e așa dintotdeauna. Eu sunt aici de 20 de ani și nu îmi aduc aminte să fi fost autorizate. De foarte mult timp e așa”, ne-a explicat dr. Alina Bârzan.

Pentru a preveni contractarea sau transmiterea unor boli (conjunctivita şi otita de piscină, ciuperca piciorului, a unghiilor, pitiriazis versicolor, negii, furunculoza, diareea) specialiștii DSP recomandă:

– scăldatul doar în locuri special amenajate şi autorizate (piscine/ștranduri);

– evitarea scăldatului în cazul persoanelor care prezintă diaree sau suferă de boli infecţionase transmisibile şi dermatologice, pentru a nu contamina apa;

– spălarea la duş înainte de intrarea şi la ieşirea din bazin (piscine);

– îndepărtarea de pe corp a urmelor lăsate de produsele cosmetice înainte de a intra în apă

– evitarea, pe cât posibil, a înghiţirii apei de îmbăiere

– spălarea mâinilor înainte şi după utilizarea toaletei

– purtarea ochelarilor de înot dacă persoana înoată frecvent cu capul în apă

– utilizarea căştii de protecţie a părului, care protejează în acelaşi timp şi urechile

– folosirea obligatorie a sandalelor sau a şlapilor la ştrand, mai ales la duş

– utilizarea prosoapelor sau a rogojinelor de plajă pe şezlonguri.

(Ioana Ardeleanu)

Foto: FotoFocus.ro

Publicitate
Publicitate
banner we radio