Ştiri locale

În Harghita continuă atacurile urşilor şi lupilor. Localnicii spun că vor ajunge să îşi facă singuri dreptate

Atacurile urşilor şi lupilor la stânele din Harghita continuă, localnicii fiind nemulţumiţi că nu primesc ajutor pentru rezolvarea acestei probleme şi ameninţând că vor ajunge să îşi facă singuri dreptate.

Unul dintre ultimele atacuri a avut loc în comuna Ciumani, unde 26 de oi au fost ucise de lupi în gospodăria unui localnic, pagubele produse fiind însemnate.

Publicitate

Şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita, Domokos László, a precizat că, potrivit procesului verbal de constatare, lupii au ucis 16 oi şi au rănit alte 10, pe care proprietarul a fost nevoit să le sacrifice.

Tőke Lőrinc, din Ciumani, în gospodăria căruia a avut loc atacul, a spus că „lupii au făcut ravagii” şi că a rămas fără aproape jumătate din cele 62 de oi pe care le avea.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a fost marţi în gospodăria lui Tőke Lőrinc şi a declarat că ordinul de derogare care urmează să fie semnat de ministrul Mediului este inaplicabil şi, dacă situaţia nu se va schimba, protestele pentru rezolvarea problemei vor continua.

Borboly consideră că stabilirea cotei de intervenţie în cazul urşilor şi lupilor trebuie să se facă proporţional cu numărul exemplarelor existente, care este foarte mare, „ţinând cont că de un an şi jumătate nu s-au mai făcut niciun fel de intervenţii la aceste animale”.

Datele APM Harghita arată că, în ultimele zile, au mai fost raportate atacuri în zona Cristuru Secuiesc – Odorheiu Secuiesc, dar şi în comuna Corbu, fiind ucise mai multe oi şi vite.

O altă comună unde au fost semnalate probleme este Tulgheş, din zona de nord a judeţului, unde aproape zilnic au loc astfel de atacuri ale urşilor.

Primarul comunei Tulgheş, Marcel Vancu, a declarat că în ultimele zece zile au fost înregistrate patru atacuri în care ursul a ucis mai multe vite aflate la stâne, dar numărul este mult mai mare, multe dintre sălbăticiuni fiind alungate de câini şi de ciobani.

„Sunt foarte mulţi urşi şi atacurile sunt succesive, aproape zilnic avem un atac. Numai că ciobanii şi-au luat nişte măsuri de siguranţă, au crescut numărul câinilor, stau de pază. Mi-au spus că anul viitor, dacă mai continuă şi nu se iau niciun fel de măsuri, ei nu mai strâng animale din zonă să le păzească, pentru că sunt obligaţi să le plătească”, a spus Marcel Vancu.

Edilul a precizat că „oamenii fac un apel disperat către autorităţi” întrucât văd că se discută despre această problemă, dar nu sunt rezultate vizibile de rezolvare a ei şi există voci care spun că se va ajunge la situaţia în care ciobanii îşi vor lua propriile măsuri, chiar dacă este sunt nelegale.

„Ciobanii spun – ‘Dacă autorităţile statului nu ne ajută, ne vom lua noi măsurile noastre’. Le creează pagubele care sunt destul de mari, procedurile de despăgubire sunt de durată, greoaie şi se trezesc că le dă pe un animal 400-500 lei, care nu reflectă valoarea reală. E o problemă şi e o realitate”, a spus Marcel Vancu.

Primarul a mai susţinut că numărul atacurilor este tot mai mare, de la an la an, şi consideră că în zonă au fost relocate mai multe exemplare de urşi, fără ca autorităţile locale să fie anunţate.

„Părerea mea rămâne în continuare că s-au făcut relocări de urşi, fără să fim anunţaţi, din alte zone s-au adus în zona noastră. Pentru că sunt extrem de mulţi urşi. De la an de la an se pare că atacurile cresc şi numărul urşilor este din ce în ce mai mare. Sunt oameni care mi-au spus că au văzut, la un moment dat, când au descărcat nişte urşi dintr-o anumită maşină. Asta înseamnă că s-au făcut relocări, dar nu vor să le oficializeze instituţiile care răspund de chestiunile astea şi îi aduc la noi. Am avut probleme şi anul trecut, şi acum doi ani, trei ani, au intrat în gospodării, au distrus stupine”, a mai spus primarul din Tulgheş.

La sfârşitul săptămânii trecute, o ursoaică agresivă care a atacat trei ciobani în zona Mădăraş-Dăneşti a fost împuşcată, după ce vânătorii au obţinut autorizaţie de la Ministerul Mediului şi au monitorizat-o atent, pentru a se convinge că este vorba de exemplarul care a creat probleme.

În acest an, urşii au creat numeroase probleme locuitorilor din Harghita, mai multe persoane ajungând la spital în urma unor atacuri, iar zeci de animale au fost ucise.

La Băile Tuşnad, au fost relocate mai multe exemplare care coborau în staţiune şi provocau neplăceri localnicilor şi turiştilor.

Autorităţile din Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov, dar şi reprezentanţi ai composesoratelor, ai asociaţiilor de vânătoare sau fermieri au protestat în urmă cu o lună, la sediul Ministerului Mediului, şi au cerut derogare pentru împuşcarea urşilor periculoşi, respectiv a celor care fac pagube materiale şi pun în pericol vieţile oamenilor.

Săptămâna trecută, ministrul Mediului, vicepremierul Graţiela Gavrilescu, a declarat la Braşov că Ordinul privind intervenţiile de urgenţă pentru carnivorele mari, respectiv urşi şi lupi, va fi semnat în 8 august 2017.

(Agerpres)

Foto arhiva

Publicitate
banner we radio