Ştiri locale

Iluminatul public pe porțiunea 1 Decembrie 1918 – zona Gării va fi reabilitat și eficientizat

Rețeaua de iluminat public dintre strada 1 Decembrie 1918 – zona Gării din Sfântu Gheorghe va fi reabilitată și modernizată prin implementarea unui sistem inteligent de telegestiune, care va permite controlul şi reglarea de la distanță a intensității luminoase pentru fiecare lampă în parte, valoarea totală a investiției fiind estimată la peste 1,4 milioane de lei.

Lucrările se vor realiza pe strada 1 Decembrie 1918 (tronsonul dintre str. Păiuș David și str.Gării), pe strada Gării și la trecerea de pietoni din fața Gării (doar partea vizavi de gard); respectiv pe strada Păiuș David (breteaua din spatele statuii Ostașului Român), și presupun montarea a 18 stâlpi metalici, a 32 de aparate de iluminat public stradal cu LED, dintre care 9 pentru trecerile de pietoni, 19 console simple vârf stâlp, montarea a 9 console pentru trecerile de pietoni, două console duble – 180°, 3 cutii de distribuție iluminat public, și 32 de module de telegestiune.

„Iluminatul public reprezintă unul dintre criteriile de calitate ale civilizației moderne. El are rolul de a asigura atât orientarea și circulația în siguranță a pietonilor și vehiculelor pe timp de noapte, cât și crearea unui ambient corespunzător în orele fără lumină naturală. Realizarea unui iluminat corespunzător determină în special reducerea cheltuielilor indirecte, reducerea numărului de accidente pe timp de noapte, reducerea numărului de agresiuni contra persoanelor, îmbunătățirea climatului social și cultural prin creșterea siguranței activităților pe durata nopții”, se arată în Raportul de specialitate aprobat de consilierii locali.

Investiția, a cărei valoare totală este de 1.467.668 lei, ar urma să ducă și la reducerea costurilor cu energia electrică și pierderile tehnice.

Potrivit autorităților locale, actualul sistem de iluminat public este format din stâlpi din beton, rețele electrice aeriene de joasă tensiune pentru iluminatul public stradal și alimentări cu energie electrică pentru consum casnic, dar și rețele electrice din fibră optică.

Lucrările presupun și introducerea cablurilor în subteran „pentru asigurarea unui aspect estetic și a unor funcționalități superioare”.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio