Ştiri locale

„Ieșire de urgenţă” – primul spectacol din noua stagiune la TAM

În data de 7 septembrie, ora 19:00, trupa Teatrului „Andrei Mureșanu” vă așteaptă, în noul său sediu, la o premieră inedită – debutul tinerei regizoarei Casandra Topologeanu, „Ieșire de urgență” după piesa dramaturgului Manio Santanelli.

Pacebenne, fost dascăl de biserică, și Cirillo, fost sufleur în teatru (un fel de Vladimir si Estragon din „Așteptându-l pe Godot”), ajung să locuiască împreună sub același acoperiș care amenință să se prăbușească din cauza mișcărilor plăcilor tectonice. Ei se complac într-o viață grotesc de normală, asemenea unui cuplu ajuns la limita răbdării după ani de conviețuire: se mint, se șantajează și se sabotează, iar gândurile cele mai negre sau intime (sau amândouă) răbufnesc cu violență.

Publicitate

Actul așteptării în sine ne pune într-o poziție specială în raport cu timpul. Toată viața așteptăm „ceva”, un „ceva” care vine din exterior și, de cele mai multe ori „ne așteptăm” ca acel „ceva” să facă o schimbare radicală în bine. În momentul în care ne simțim copleșiți de neputință, salvarea este esențială. În actul așteptării se experimentează trecerea timpului sub forma lui cea mai pură.

Înaintea premierei, începând cu ora 18:00, vă așteptăm la lansarea cărții „Alexa Visarion sau destinul vocației”. Titlul propus Editurii Junimea de către criticul George Banu sugerează, pe de o parte, legătura pe care generațiile, studenți, profesori, spectatori trebuie să o aibă în întreținerea unei atmosfere ce se impune prin complementaritatea traseelor de gândire și creație…

Profesorul Alexa Visarion ne-a declarat: „Volumul, însemn al carierei mele, adună în cele 442 de pagini nume prestigioase ale artei și culturii contemporane, precum Radu Penciulescu, George Banu, Marina Constantinescu, Dorel Vișan, Ion Ungureanu (fost Ministru al Culturii în Republica Moldova), Sorin Leoveanu, Dana Dogaru, Sebastian Popa, Octavian Saiu… generații diferite care au ca rost dragostea pentru teatru, patima pentru mărturisirea artistică… Cartea se structurează în trei secțiuni. Ecoul – opinii în prezent despre creația mea artistică și pedagogică, despre cei 45 de ani de activitate în țară și străinătate… Oglinda – o selecție din opiniile despre unele din spectacolele mele dar și despre cele 7 filme artistice realizate până acum, cu semnături importante precum acad. Dumitru Radu Popescu, regretatul critic Valentin Silvestru, Ion Cocora, Robert Corrigan… Și, ultima parte, Umbra – de asemenea o selecție, de această dată a interviurilor pe care le-am dat de-a lungul carierei mele, de la debut până în prezent. Cum spuneam, o biografie despre traseul creației care dezvoltă ideea comuniunii generațiilor, a familiei artistice, a șanselor pe care le avem pentru a dialoga între noi, pentru a căuta întrebări esențiale, refuzând succesul și mediocrizarea atât de puternice astăzi.

Pentru că întotdeauna trebuie să sugerăm dinăuntrul nostru căi fertile de imaginare și reflecție, generozitatea doamnei manager Anna Popa prilejuiește în cadrul acestei seri-eveniment și o sesiune de Q&A în care voi mărturisi întâlnirile avute cu mari actori din România, din Statele Unite ale Americii, din Rusia, din Islanda, Germania și Suedia; încercând să descifrez ce înseamnă Actorul, astăzi. Astfel, debutul Casandrei Topologeanu pe scena Teatrului „Andrei Mureșanu” cu spectacolul „Ieșire de urgență” după Manilo Santanelli este susținut de noi toți!”

Avanpremiera spectacolului va avea loc în data de 6 septembrie 2016, de la ora 19:00.

Nu uitați de premiera oficială din data de 7 septembrie, ora 19.00, ce va începe cu lansarea de carte la ora 18.00 și continuă, după spectacol, cu sesiunea de Q&A coordonată de prof. Alexa Visarion.

Teatrul Andrei Mureşanu

– Biroul de presă –

Publicitate
banner we radio