Hoţ din locuinţe, prins de poliţiştii din Sfântu Gheorghe
Polițiștii din Sfântu Gheorghe au reținut un tânăr în vârstă de 20 de ani, bănuit de comiterea unor furturi, atât pe raza municipiului reședință de județ, cât și în localitatea Arcuș.
Din cercetări a reieșit că în perioada 1-4 august a.c., persoana în cauză a pătruns prin efracție în două locuințe din Sfântu Gheorghe și într-una din localitatea Arcuș, de unde a sustras bani, cauzând un prejudiciu de peste 21.000 de lei. Tânărul acționa pe timpul nopții sau când proprietarii nu erau acasă, forțând ferestrele lăsate neasigurate, sau prin distrugerea sistemului de asigurare al ușii de acces.
În cauză s-a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore, urmând ca persoana să fie prezentată instanței pentru a dispune cu privire la luarea unor măsuri preventive. Cercetările sunt continuate sub aspectul comiteii infracțiunii de furt calificat.
Pentru a preveni furturile din locuințe și a evita eventualele vizite nedorite, polițiștii recomandă:
– Înainte de a pleca din locuinţă, închideţi complet toate geamurile. Un singur geam lăsat uşor întredeschis poate sa vă dea peste cap toate precauţiile folosite;
– Dacă aveți posibilitatea, achiziționați o uşă metalică cu mai multe sisteme de asigurare sau un sistem de alarmă;
– Sub nicio formă nu invitați persoane necunoscute în casă;
– Nu ţineţi sume mari de bani în casă, neasigurate, și nici nu lăsați impresia că deţineţi asemenea sume; aceeași recomandare este valabilă și cu privire la bijuterii sau alte bunuri de valoare;
– Nu ataşaţi la chei o plăcuţă cu numele dumneavoastră ori cu adresa. Aceasta ar putea conduce hoţul direct la casa dumneavoastră în cazul în care pierdeţi cheile;
– Nu lăsaţi cheile de la uşa sub preş, în cuiul de la poarta sau în alte locuri dosnice, deoarece ele pot fi găsite cu ușurință de către infractori;
– Dacă aţi pierdut cheile de la poartă sau de la ușa de acces în locuință, luați urgent măsuri de înlocuire a acestora;
– Asiguraţi uşile sau porţile de la grajduri sau magazii, care se afla situate spre grădini.
În perioada estivală
Dacă întreaga atenţie vă este concentrată pentru pregătirea plecării, nu pierdeţi din vedere faptul că locuinţa dvs. va rămâne “singură”. Dacă doriţi ca la reîntoarcerea din concediu sa nu aveți surprize neplăcute, încercaţi să răspundeţi la următoarele întrebări:
– Intrarea în locuință este prevăzută cu o uşă suficient de solidă ?
– Balconul şi ferestrele sunt închise și asigurate împotriva efracţiei ?
– Uşa de acces are încuietori de siguranţă pe care să le folosiţi numai în timpul absenţei de lungă durată ?
– Aţi lăsat obiectele de valoare și banii lichizi într-un depozit bancar?
– Aveţi o persoană de încredere căreia să îi încredinţaţi supravegherea locuinței în perioada cât lipsiți? Daca da, atunci rugaţi-o sa facă ce este necesar pentru ca absența dvs. să nu fie observată, de pildă să vă ridice corespondența sau eventualele obiecte care vă sunt livrate periodic la domiciliu.
– De asemenea, atunci când vă aflați în vacanță, polițiștii recomandă să evitați publicarea de poze sau informații pe rețelele de socializare, din care să reiasă în mod evident faptul că nu sunteți acasă. Hoții nu își iau vacanță, iar publicarea de către dumneavoastră a unor astfel de informații nu consttuie altceva decât o invitație deschisă către aceștia că pot acționa nestingheriți.
Dacă sunteți victimă sau aveți cunoștință despre săvârșirea unei infracțiuni, nu ezitați să cereți ajutor la cel mai apropiat polițist sau să apelați numărul unic de urgență 112.
(IPJ Covasna)