Ştiri locale

Histrion – Noua premieră a Teatrului Andrei Mureşanu

„Atunci când trăiesc nu simt cu adevărat că trăiesc, dar atunci când Joc, simt cu adevărat că Exist!”. (Antonin Artaud)

Cum să facem să nu mai fim spectatorii propriei noastre vieți? Cum să devenim Oameni de Acțiune (Dramă)?

Astfel, ca răspuns, a apărut întâlnirea cu Shakespeare („a fi”/„a acționa”), cu Jerzy Grotowski (scosul măștilor) și cu Antonin Artaud (teoria dublului – actorul dublat de personaj: Kean/Hamlet; Anna/Ofelia; Salomon/Horațiu).

Spectacolul Histrion este o pledoarie despre condiția Actorului și efemeritatea artei sale.

Proiectul de licență, Kean fiind un spectacol matur, cu toate ingredientele unui spectacol bun, de la regie, la interpretare actoricească, teatrul Andrei Mureșanu a hotărât preluarea lui în repertoriu. Astfel a luat naștere spectacolul Histrion, avându-i în distribuție pe Mihai Nițu, Claudia Ardelean și Daniel Rizea.

Pentru cei cărora le place să meargă la teatru, spectacolul va fi un nou prilej de întâlnire cu tânărul angajat al Teatrului „Andrei Mureșanu”, actorul Mihai Nițu, acel gen de actor care, după primele gesturi și mișcări scenice, îți dă semnale că este înzestrat și te anunță că ești pe cale să urmărești o interpretare aparte. Prin statura sa impozantă, prin siguranța de sine specifică actorilor profesioniști și prin pasiunea cu care își spune fiecare replică, Mihai Nițu are acel dar de a face publicul să nu-l uite.

Pornind de la povestea lui Edmund Kean, un celebru actor shakespearian al secolului al XIX-lea, care s-a remarcat atât pe scenă prin talent, cât și în viața privată prin câteva episoade scandaloase pentru vremea respectivă, printre care și acuzații de adulter. Histrionul în varianta montată de Mihai Nițu, scoate la iveală dramele lăuntrice, nebănuite, ale actorilor care dincolo de aplauze și strălucire sunt adesea suflete zdruncinate, mereu în căutare, mereu în schimbare, bântuite de incertitudini și confuzii.

Deși spectacolul în sine este o dramă, publicul râde mult, căci, pe lângă interpretarea actoricească remarcabilă, textul abundă de replici pline de ironie și umor. Replici de genul „Cea mai punctuală femeie este aceea care te interesează cel mai puțin” sau dialoguri de tipul „– Nu vă supărați! / – Eu încerc!” stârnesc hohote de râs în sală și fac ca timpul să se scurgă aproape insesizabil până la sfârșitul spectacolului.

Premiera va avea loc pe data de 29 martie 2016, ora 19.00, la sala Arta, în noul sediu al Teatrului „Andrei Mureșanu”.

Teatrul Andrei Mureşanu

– Biroul de presă –

\"program-TAM\"

Publicitate
banner we radio