Ştiri locale, Video

Autorităţile lucrează la o hartă gastro-turistică a oraşului Sfântu Gheorghe

O hartă gastro-turistică a judeţului Covasna, în care se vor regăsi ofertele gastronomice ale localurilor şi restaurantelor din zonă, va fi realizată în scurt timp de Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Covasna.

Vicepreşedintele CJ, Grüman Róbert, a declarat că rolul acestui demers este de a veni în sprijinul turiştilor şi al întreprinzătorilor locali, dar şi de a promova gastronomia locală.

„Ne-am propus ca, peste o lună-două, să le putem oferi turiştilor o hartă gastro-turistică a municipiului Sfântu Gheorghe, iar pe viitor să o extindem. Eu gândesc aşa cum gândeşte orice turist, dacă sunt în străinătate intru la un centru de informare turistică şi doresc să primesc, pe o hârtie cât mai mică, informaţii care sunt de folos. De foarte multe ori cerem informaţii despre restaurantele care oferă specialităţi specifice zonei şi tocmai în acest scop am început o discuţie cu reprezentanţii restaurantelor din Sfântu Gheorghe ca să încercăm împreună să creăm o harta gastro-turistică pentru a evidenţia specialităţile fiecărui restaurant. Practic, fiecare restaurant oferă diferite specialităţi şi eu cred că fiecare se poate evidenţia printr-un produs anume, care să poată fi găsit la orice oră. Le-am cerut să se întâlnească, să vină cu propuneri, noi urmând să le facem reclamă prin Biroul de informare turistică. Dacă vor alege produse tradiţionale, specifice zonei, cu atât mai bine, pentru că turiştii care vin aici doresc în primul rând să guste aceste produse”, a precizat Grüman Róbert, în cadrul unei conferinţe de presă.

În opinia sa, între localurile şi restaurantele din Sfântu Gheorghe există o „concurenţă sănătoasă”, care include şi cooperare, cea mai bună dovadă fiind evenimentele gastronomice pe care le organizează ori la care participă împreună.

Unul dintre exemple este „Joia gurmanzilor” (detalii AICI), care are loc în fiecare an în preajma intrării în Postul Paştelui, când restaurantele înscrise în program oferă fie reduceri de 50% la meniurile á-la-carte, fie bufete suedeze la preţul de 29 de lei/persoană.

Anul acesta „Joia gurmanzilor” va avea loc pe 15 februarie, iar la acest eveniment şi-au anunţat participarea 11 restaurante din municipiul Sfântu Gheorghe, a precizat preşedintele Asociaţiei Restaurantelor şi Unităţilor Hoteliere (SVESZ) din Sfântu Gheorghe, Kovács István.

(Agerpres)