Ştiri locale

„Halatul alb – puterea exemplului!”. Angajatele unităţilor sanitare din județul Covasna, testare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin

Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureş a lansat campania „Halatul alb – Puterea exemplului!”, adresată personalului feminin din cadrul unităților sanitare publice și private, care sunt încurajate să se testeze gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin, devenind, astfel, un exemplu pentru cât mai multe femei din regiunea Centru.

Sub genericul: „Dacă vrei schimbare, începe cu tine! Testează-te, fii TU exemplu!”, campania se va derula în perioada 3 iulie – 31 august în toate spitalele afiliate proiectului, inclusiv în cele din județul Covasna, cu scopul de a informa personalul feminin despre importanța și oportunitatea testării gratuite în unitățile în care acestea îşi desfăşoară activitatea.

„În cadrul acestei campanii, unităţile sanitare pot oferi personalului feminin angajat servicii de screening pentru cancerul de col uterin, ca extrabeneficii, sprijinind, astfel, femeile să aibă o viaţă mai sănătoasă şi activă. (…) Cancerul de col uterin este o boală care poate afecta femeile de orice vârstă, însă este una dintre puținele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin depistare precoce! Obiectivul este reducerea numărului de decese care pot fi prevenite în fiecare an prin creşterea nivelului de conştientizare şi de informare cu privire la această afecţiune (…) Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% pentru femeile care participă în mod regulat la programe organizate folosind oricare dintre cele două teste de screening recomandate. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cancere invazive pot fi prevenite prin screening. Invităm toate angajatele din unităţile sanitare publice şi private, cu vârste între 24 și 64 de ani, să beneficieze de oportunitatea oferită în cadrul proiectului (…) şi să se programeze la testare gratuită în cadrul centrelor de recoltare”, au transmis inițiatorii campaniei.

În ceea ce privește angajatele spitalelor publice şi private neafiliate proiectului, acestea se pot programa la testare în oricare centru de recoltare din regiune. Lista centrelor de recoltare este disponibilă AICI.

Campania se derulează în cadrul programului „Prevenție și depistare precoce a cancerului de col uterin, regiunea Centru”, al cărui obiectiv este creșterea numărului beneficiarelor de programe de sănătate, screening, diagnostic și tratament.

Luna aceasta se va împlini un an de când judeţul Covasna este parte a primei rețele de screening din România finanțată din fonduri europene. În prezent, la nivelul județului funcţionează o reţea de screening în cadrul Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe şi 4 centre de recoltare, dintre care două organizate la nivelul secţiilor exterioare ale Spitalului de Recuperare Cardiovasculară Covasna, şi alte două la Spitalul Municipal Târgu Secuiesc.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio