Ştiri locale

Guvernul Ungariei finanţează înfiinţarea unei academii de hochei în Harghita şi Covasna

Guvernul Ungariei finanţează înfiinţarea unei academii de hochei în Harghita, care va avea un centru şi în judeţul Covasna, fondurile alocate pentru primul an fiind de aproximativ 2 milioane de euro.

Ministrul ungar al Dezvoltării, Seszták Miklós, a declarat vineri, în localitatea Cârţa, unde urmează să funcţioneze sediul acestei academii, că ministerul pe care-l conduce pune un accent foarte mare pe dezvoltarea sportului, astfel de investiţii fiind finanţate şi în alte ţări din Europa.

Oficialul ungar a spus că scopul unei astfel de investiţii este acela de a asigura, într-un singur loc, condiţii copiilor care doresc să practice acest sport.

„Se pune întrebarea care este scopul unei astfel de investiţii aici, în Transilvania, şi Guvernul Ungariei are un singur scop când dă bani şi investeşte în această activitate: noi considerăm că nu copiii trebuie transportaţi într-un alt loc unde există condiţii necesare şi din punct de vedere tehnic pentru acest sport, ci aici trebuie să construim cadrul necesar şi condiţiile necesare pentru a se dezvolta cei care fac hochei. Tot ce am văzut, tot ce mi s-a prezentat, pentru mine înseamnă că sunt scopuri şi deziderate care pot fi şi trebuie susţinute de Guvernul Ungariei”, a spus Seszták Miklós.

Coordonatorul proiectului, Tanczos Barna, fost preşedinte al Federaţiei Române de Hochei, a declarat că proiectul include dezvoltarea infrastructurii specifice şi a activităţii sportive în sine.

„Intenţionăm să investim în infrastructura sportivă, în patinoare mobile în cel puţin trei centre: în Miercurea Ciuc, în Gheorgheni şi în Sfântu Gheorghe, pentru a crea cadrul necesar desfăşurării activităţii hocheistice. De asemenea, vom acorda sprijin investiţional şi în municipiul Odorheiu Secuiesc. La Cârţa, se va construi o bază de metodologie şi de completare a infrastructurii care există în momentul de faţă – doar patinoar – urmând ca în acest centru, după ce vom avea un număr suficient de copii la generaţia U15 sau peste U15, să se desfăşoare o formare şi de tip Academie, unde copiii vor învăţa, vor locui şi vor practica sportul hochei pe gheaţă”, a declarat Tanczos Barna.

Acesta a adăugat că, în ceea ce priveşte activitatea sportivă, se oferă sprijin financiar cluburilor pentru completarea salariilor antrenorilor sau pentru participarea unor echipe în Campionatul maghiar. El a spus că se doreşte ca, prin aceste investiţii, să se creeze „condiţii similare cu cele din Ungaria, Austria sau Germania, pentru a putea convinge copiii şi părinţii, în primul rând, să rămână pe meleagurile natale, să rămână acasă şi să nu plece la vârsta de 12-14 ani, în speranţa de a deveni hocheist peste hotare”.

Tanczos Barna a mai spus că în 2016 Guvernul Ungariei a alocat aproximativ 2 milioane de euro, bani cu care s-au cumpărat instalaţiile şi echipamente pentru patinoarele din Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe şi Gheorgheni, s-a finanţat participarea copiilor în Campionatul maghiar, s-au completat salariile antrenorilor s-au organizat taberele de pregătire la care au participat peste 400 de copii. Bugetele pe următorii doi ani urmează să fie stabilite în perioada următoare.

Tanczos Barna a punctat că sportul românesc va muri dacă nu se schimbă sistemul de finanţare a acestuia.

„S-a văzut şi la Olimpiadă, se vede şi la campionatele mondiale. Dacă pepinierele nu pot fi finanţate, fără să vină a doua zi Curtea de Conturi peste primării şi peste autorităţile locale, va murit sportul românesc”, a arătat Tanczos.

Fondurile de la Guvernul de la Budapesta, alocate pentru acest proiect, sunt gestionate de Fundaţia Mens Sana, aflată în proprietatea Parohiei romano-catolice de la Miercurea Ciuc, respectiv Parohia romano-catolice din Cârţa.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio