Ştiri

Guvernul a aprobat majorarea salariului minim. De la 1 iulie peste 1,8 milioane de angajați din țară vor primi 3700 de lei brut

După lungi discuții, calcule și contre, și cu doar câteva zile înainte de alegeri, Guvernul a aprobat în ședința de joi majorarea salariului minim de la 1 iulie. Astfel, veniturile a peste 1,8 milioane de angajați plătiți cu salariul minim vor crește cu puțin peste 2 lei pe oră. În total, vor primi cu 280 de lei în plus față de venitul actual.  Măsura, care va aduce statului mai mulți bani la buget, a fost criticată de angajatori, ale căror costuri cu salariile vor crește.

„Cea mai așteptată decizie de azi este creșterea salariului minim de la 3.300 de lei la 3.700 de lei lunar, de la 1 iulie. Este o măsură agreată cu partenerii de dialog social de care beneficiază peste 1,8 milioane de angajați din România. De asemenea, la solicitarea mediului de afaceri am aprobat majorarea de la 200 de lei la 300 de lei a primei lunare neimpozitate. Practic, angajații primesc în plus 284 de lei pe lună”, a precizat prim-ministrul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern de joi.

Acesta a mai precizat că majorarea salariului minim este doar un pas pentru a ne apropia de nivelul salariului minim european, care va intra în vigoare în România din toamnă.

„Ministerul Muncii și partenerii lucrează deja la mecanismul care va introduce salariul minim european în România până în noiembrie. Formula stabilită va ține cont de puterea de cumpărare, de nivelul câștigului salarial mediu brut și de productivitatea muncii”, a explicat Marcel Ciolacu.

Majorarea salariului minim înseamnă că un angajat încadrat cu minimul pe economie va câștiga lunar 2363 de lei net, cu peste 280 de lei mai mult decât în prezent.

Publicitate
banner we radio