Ştiri locale

Grüman Róbert, despre colecta pentru plata amenzii primarului Antal Árpád: „Nu este oportună. Adâncește și mai mult distanța dintre maghiari și români în regiune”

Fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Covasna, Grüman Róbert (UDMR), consideră inoportună colecta de bani lansată la finalul săptămânii trecute de Serviciul de Asistenţă Juridică pentru Minorităţi „Mikó Imre”, în sprijinul primarului Antal Árpád, amendat de Prefectura Covasna pentru decorarea orașului Sfântu Gheorghe cu steaguri roșu-alb-verde, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Într-o postare pe pagina de Facebook, acesta a scris că, pe de o parte, acțiunea împarte maghiarii din județ în două categorii, în funcție de decizia acestora de a dona sau nu, iar pe de altă parte adâncește și mai mult distanța dintre maghiarii și românii din regiune.   

„Colecta inițiată de Serviciul de Protecție Juridică Mikó Imre nu este oportună. Această acțiune împarte maghiarii din județ în maghiari buni (care donează) și mai puțini buni (care nu donează), totodată adâncește și mai mult distanța dintre maghiari și români în regiune. Cred că în această perioadă marcată de epidemie populația așteaptă mai puține dezbateri despre steaguri și mai multe soluții pentru redresarea economică. Mai ales acum, la un an de la izbucnirea epidemiei, când există încă multe semne de întrebare din toate punctele de vedere, există o nevoie mai mare de solidaritate decât oricând. Trebuie să căutăm cu toții ceea ce ne leagă și nu ceea ce ne separă”, a scris Grüman Róbert.

Potrivit acestuia, sancțiunea impusă de Prefectură este „o consecință clară a afișării steagurilor”, iar amenda ar fi putut fi evitată dacă la decorarea orașului ar fi fost utilizate alte elemente decorative.

Fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Covasna a mai arătat că, potrivit legislației în vigoare, steagurile altor țări pot fi arborate numai alături de steagul României, însă legea nu interzice utilizarea cocardelor, spre exemplu.

„De ce consider că această colectă inițiată nu este oportună? Legislația actuală prevede că steagul unei alte țări poate fi arborat numai alături de steagul României. Legea nu interzice utilizarea altor elemente decorative – de ex. cocarde, care pot fi utilizate în orice combinație de culori. În plus față de legislația interpretabilă – dacă steagul este de dimensiune mai mică, ori este drapel oficial sau nu – steagurile expuse pot fi interpretate și ca o provocare față de comunitatea românească (…) În conformitate cu experiența din anii precedenți, și în lumina legislației în vigoare, sancțiunea impusă de Prefectură este o consecință clară a afișării steagurilor. A fost impusă o sancțiune de 5.000 de lei cu referire la legea drapelului (amenda parțial acoperită de legislație), iar alți 5.000 de lei pentru utilizarea simbolurilor roșu-alb-verde în formă de inimă (amendă, care este mai degrabă un abuz). Aceste sancțiuni ar fi putut fi evitate dacă orașul nu ar fi fost decorat cu steaguri, ci cu alte elemente decorative de ex. cocarde”, a scris Grüman Róbert.

În opinia acestuia, „este total incorect” ca Instituția Prefectului să fie percepută ca un inamic al maghiarilor, întrucât prefectul și subprefecții sunt reprezentanții în teritoriu ai Guvernului din care și UDMR face parte.

Soluția, consideră acesta, este modificarea legislației, lucru care „ar rezolva definitiv aceste probleme”, iar UDMR dispune de toate instrumentele necesare, în ultimii 30 de ani fiind formațiunea politică cu cea mai puternică poziție de negociere în Guvern.

„Sancțiunile nu trebuie plătite acum, ele pot și trebuie să fie contestate în conformitate cu legislația în vigoare. (Amenda pentru arborarea steagurilor are mai puține șanse, amenda pentru utilizarea simbolurilor roșu-alb-verde în formă de inimă are mai multe șanse să fie anulată)”, a mai scris Grüman Róbert, care a subliniat că în ultimii 15 ani s-a implicat activ în mișcările pentru apărarea maghiarilor din Transilvania, și a dreptului acestora de a-și utiliza simbolurile și limba maternă.  

La sfârșitul săptămânii trecute, conducerea Serviciului de Asistenţă Juridică pentru Minorităţi „Miko Imre”, înfiinţat de Uniunea Democrată Maghiară din România, a anunțat printr-un mesaj postat pe Facebook, lansarea unei colecte de bani, cu ajutorul căreia să poată fi achitată amenda de 10.000 de lei primită de primarul Antal Árpád după data de 15 martie.  

În postare se arăta că amenda „nu este doar o problemă a primarului, ci a întregului oraş”, iar inițiatorii colectei solicitau membrilor comunităţii maghiare să dea dovadă de solidaritate donând, în mod simbolic, câte un leu.

La fel ca în ultimii doi ani, primarul Antal Árpád a fost sancționat de Prefectura Covasna cu două amenzi a câte 5.000 de lei pentru arborarea steagurilor roşu-alb-verde în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, precum şi a cocardelor în aceleaşi culori amplasate pe stâlpii din oraş cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Edilul a declarat că va contesta amenda în instanţă, aşa cum a procedat în anii precedenți.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio