Ştiri locale

Grevă generală în instituțiile subordonate Ministerului Muncii. Programul de lucru la Casa de Pensii, AJPIS și ITM Covasna, suspendat luni

Casele de Pensii, Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) și Inspectoratele Teritoriale de Muncă (ITM) din toată țara au declanșat, luni, greva generală pe termen nelimitat, nemulțumiți de salarii și de condițiile de muncă. În județul Covasna, programul de lucru cu publicul la Casa de Pensii, AJPIS și ITM Covasna este suspendat.

Negocierile de vinerea trecută au eșuat, după ce Ministerul Muncii nu a oferit nicio soluție concretă și a cerut doar o amânare. Sindicaliștii transmit că nu mai acceptă situația actuală și cer o evaluare justă a salariilor în conformitate cu efortul depus și responsabilitățile asumate, condiţii de muncă adecvate şi un program normal de lucru, de 8 ore/zi, precizând că angajații sunt epuizați din cauza faptului că lucrează multe ore suplimentare și se simt subestimați și discriminați în raport cu omologii lor din instituțiile centrale.

„Astăzi toată ziua este grevă generală și la AJPIS, și la ITM, și la Casa de Pensii. Deocamdată nu avem un calendar al acțiunilor, va trebui să discutăm cu reprezentanții Sindicatului. În funcție de ce se va întâmpla astăzi vom ști cât va dura greva”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Covasna, Andreea Károly.

Amintim că greva generală a fost precedată de o grevă de avertisment de două ore, miercuri, între 08:00 și 10:00.

Săptămâna trecută, contactat telefonic, inspectorul șef al ITM Covasna, Ördög Lajos, preciza că declanșarea grevei generale ar însemna, în primul rând, blocarea plăților către populație în cazul caselor de pensii și agențiilor de plăți și inspecție socială, însă ar putea încuraja și fenomenul muncii la negru, dacă activitatea inspectoratelor teritoriale de muncă, în special cea de control, ar fi suspendată.  

Într-un comunicat al Federaţiei Sindicatelor din Ministerul Muncii se arată că „greva generală este un pas necesar pentru a atrage atenţia asupra problemelor semnificative cu care se confruntă angajații din instituţiile Ministerului Muncii”.

„Începând cu data de 27 noiembrie 2023, membrii sindicatelor afiliate la FSMM, cât și angajaţii neafiliați în sindicate, declară grevă generală pentru eliminarea inechităților salariale şi pentru îmbunătățirea condiţiilor de muncă. Această acţiune vine în contextul eforturilor constante ale Federaţiei Sindicatelor din Ministerul Muncii de a obţine condiţii de muncă optime și remunerare echitabilă. Membrii sindicatelor au considerat că greva este un pas necesar pentru a atrage atenţia asupra problemelor semnificative cu care se confruntă angajații din instituţiile Ministerului Muncii. Creşterea continuă a inechităților salariale, condiții de muncă precare și deficitul de personal au determinat angajații să acționeze pentru a obţine schimbări concrete şi sustenabile. Scăderea puterii de cumpărare și impactul inflaţiei au accentuat la rândul lor starea de nemulţumire şi au impus necesitatea acestei măsuri. Ne cerem scuze pentru orice disconfort generat beneficiarilor noştri şi îi apreciem pentru înţelegerea de care au dat şi dau dovadă în aceste momente”, transmit reprezentanții Federației.

Aceștia precizează că rămân deschiși la dialog pentru găsirea soluțiilor care să conducă la o îmbunătățire a calității vieții profesionale pentru toţi membrii săi.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio