Grecia. Jumătate de țară este sub alertă roșie din cauza incendiilor de vegetație care au izbucnit în mai multe regiuni
Aproximativ 40 de incendii de vegetație au izbucnit în toată Grecia, inclusiv în apropierea capitalei Atena. Acestea sunt alimentate de temperaturile foarte ridicate și de vremea secetoasă, care au determinat guvernul să emită alerte roșii în mai multe regiuni.
Unul dintre incendiile majore a izbucnit în orașul Varnavas, la aproximativ 35 de kilometri nord de Atena, în regiunea Attica de Est. De asemenea, incendii majore au izbucnit și în Megara și Salonic.
Pe lângă acestea și alte zone au fost puse sub avertizare, din cauza vântului puternic care poate duce la extinderea focului. De la începutul verii sute de incendii au izbucnit în toată Grecia, în contextul în care lunile iunie și iulie au fost cele mai călduroase înregistrate până acum. Sute de pompieri cu autospeciale de stingere și elicoptere acționează constant pentru a stinge focul.
Autoritățile de protecție civilă din Grecia au ordonat luni evacuarea mai multor localități din suburbiile din nord-estul Atenei, amenințate de un incendiu violent care a început duminică și se extinde, transmite agenția AFP.
„Incendiu de pădure în apropierea dumneavoastră. Urmați instrucțiunile autorităților”, au scris autoritățile de protecție civilă în mesajele text trimise tuturor persoanelor din zona vizată, cu instrucțiuni privind locul de evacuare.
Duminică seara, incendiul a dus la evacuarea orașului istoric Marathon, la 40 km nord-est de Atena, care are o populație de peste 7.000 de locuitori.
Cel puțin alte cinci localități au fost evacuate la primele ore ale dimineții, precum și două spitale, unul pediatric și celălalt militar, din Penteli, la aproximativ 15 km nord-est de capitală.
Autoritățile elene au deschis stadionul olimpic OAKA, în nordul Atenei, pentru a găzdui miile de persoane strămutate.
„Toate forțele de protecție civilă au luptat toată noaptea și, în ciuda eforturilor supraomenești, incendiul continuă să se extindă foarte rapid și se îndreaptă spre Penteli”, a explicat Vassilis Vathrakogiannis, purtătorul de cuvânt al pompierilor, în cadrul unui briefing de presă.
În total, au fost mobilizați 510 pompieri și 152 de vehicule, iar 29 de avioane survolează zona încă din zori, a adăugat el.
Până duminică după-amiază, pompierii reușiseră să țină sub control 33 din cele 40 de incendii izbucnite în ultimele 24 de ore.
Ministrul Protecției Civile din Grecia a avertizat sâmbătă că jumătate din țară prezintă un risc ridicat de incendiu până cel puțin la 15 august din cauza temperaturilor ridicate, a rafalelor de vânt și a secetei.
„Din păcate, intensitatea vânturilor va continua să fie ridicată în următoarele ore și este vital ca locuitorii să urmeze sfaturile autorităților”, a subliniat Vathrakogiannis.
Grecia este extrem de vulnerabilă la incendiile forestiere de vară, mai ales după o iarnă deosebit de uscată. Iunie și iulie au fost cele mai călduroase luni de la începutul înregistrărilor, în 1960.
Potrivit Grupului interguvernamental de experți al Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, creșterea temperaturilor duce la o prelungire a sezonului incendiilor forestiere și la o creștere a suprafeței arse de flăcări la nivel mondial.
Pompieri români, coordonați de un șef de la ISU Brașov, intervin de peste 14 ore în sprijinul salvatorilor eleni
Pompierii români din Grecia, aflați sub conducerea lt.col. David Valeriu, prim adjunct al inspectorului șef al ISU Brașov, intervin de peste 14 ore în sprijinul salvatorilor eleni, scrie mytex.ro. Ei au acționat inclusiv pe timp de noapte.
„Modulul național specializat de stins incendii de pădure acționează, de peste 14 ore, în sprijinul salvatorilor eleni, în zonele puternic afectate de arderile necontrolate de vegetație uscată și pădure. Pe fondul temperaturilor ridicate, lipsei precipitațiilor, umidității reduse și vitezei vântului, incendiile s-au dezvoltat cu repeziciune, afectând suprafețe considerabile. Focarele, care se întind pe mai mulți kilometri pătrați, s-au apropiat de zonele rezidențiale, iar, în unele situații, incendiile au cuprins și locuințe. Având în vedere riscul existent, autoritățile elene au dispus măsura evacuării zonelor locuite care erau în proximitate sau pe direcția de propagare a flăcărilor și a fumului.
Misiunile pompierilor români au constat în protejarea și stingerea locuințelor, precum și în limitarea incendiilor de vegetație. Astfel, colegii noștri au acționat neîntrerupt, pe toată durata nopții, cu 3 mașini de stingere incendii de pădure, 1 mașină de stingere de mare capacitate (10.000 l apă), precum și 1 cisternă de 30.000 l”, a informat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
„Activarea și operaționalizarea modulului național specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locațiile stabilite de partenerii eleni.
Prognoza de risc pentru astăzi rămâne la nivelul «extrem de ridicat», conform autorităților elene, prin intermediul Secretariatului General pentru Protecție Civilă. Harta riscului de incendiu, publicată de aceștia, arată că zona în care modulul își desfășoară activitatea este încadrată la același nivel de risc”, a mai anunțat IGSU.