Ştiri locale

Grant în valoare de 60.000 de euro câștigat de Primăria Târgu Secuiesc pentru creșterea eficienței energetice a municipiului  

Primăria Târgu Secuiesc a câștigat un grant în valoare de 60.000 de euro în cadrul programului „European City Facility”, sumă care va sprijini autoritățile locale în elaborarea unor concepte de dezvoltare energetică inteligentă, și astfel încât municipiul să devină unul eficient din punct de vedere al costurilor și al energiei.

În cadrul proiectului intitulat „Cu soluții energetice inteligente, pentru un oraș mai sustenabil și mai locuibil”, vor fi realizate investiții care vizează eficiența energetică, utilizarea energiilor regenerabile și integrarea tehnologiilor prietenoase cu mediul, „contribuind la crearea unui mediu mai locuibil și a unui trai urban mai confortabil”, se arată într-un comunicat al instituției.

„Primăria municipiului a depus în luna martie a anului trecut, în colaborare cu angajații Universității Tehnice din Budapesta, un proiect integrat pentru creșterea eficienței energetice a orașului, în cadrul celui de-al șaselea apel de propuneri al programului EUCF – European City Facility – Orașe pentru orașe – sprijin pentru investiții locale în energie durabilă (…) Grantul câștigat, în valoare de 60.000 de euro, sprijină elaborarea unor concepte de dezvoltare energetică inteligentă, care pot facilita implementarea unor proiecte majore de investiții energetice și de infrastructură, rezultând, astfel, un oraș care funcționează eficient din punct de vedere al costurilor și al energiei. Conceptele dezvoltării energetice se vor aplica în investiții care sunt în curs de desfășurare sau viitoare, iar implementarea acestora va avea loc după evaluări tehnice detaliate”, se arată într-un comunicat al Primăriei Târgu Secuiesc.

Potrivit aceleiași surse, printre atele, în cadrul proiectului vor fi renovate și modernizate clădirile administrației locale, cu accent pe Sala Polivalentă „Kicsid Gábor”, Patinoarul artificial „Deme László” și Hotelul Sportiv, iar clădirile rezidențiale vor fi modernizate energetic. Printre principalele direcții se mai numără: dezvoltarea clădirilor bazate pe energie solară și înființarea unui parc fotovoltaic extern; dezvoltarea transportului și mobilității urbane prin optimizarea sistemului de parcare, sistem de închiriere biciclete la nivelul administrației locale, respectiv modernizarea flotei de vehicule a administrației locale, precum și eficientizarea energetică a iluminatului public stradal.

De asemenea, planurile autorităților locale includ și modernizarea sistemului de colectare a deșeurilor, optimizarea traseelor, utilizarea dispozitivelor IoT („Internet of Things”) și implementarea unui sistem de analiză a datelor, urmată de înlocuirea treptată a flotei cu vehicule electrice. Tot ca parte a proiectului, va fi optimizat sistemul de colectare selectivă a deșeurilor.

„Aceste concepte de investiții pot contribui la atingerea obiectivelor formulate în Planul de Acțiune pentru Energie Durabilă a orașului. Potrivit estimărilor preliminare, dacă toate investițiile vor fi realizate, economiile de energie așteptate vor fi de 26.757 GWh/an, reducerea emisiilor de CO2 de 7.145 tone/an, iar producția de energie regenerabilă estimată va fi de 7,161 GWh/an. Ca rezultat, indicatorii de mediu se vor îmbunătăți, iar calitatea vieții locuitorilor orașului va crește”, se mai arată în comunicatul Primăriei Târgu Secuiesc.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio