Ştiri locale

Gospodărie Comunală va încerca să obțină fonduri europene pentru a trece la energia solară

Gospodărie Comunală SA va încerca să obțină fonduri europene în vederea instalării unor panouri fotovoltaice, menite să reducă din costurile cu energia electrică, generate în principal de sistemele de pompare care mențin în funcțiune rețelele de apă și canalizare din județ.

Primele sisteme au fost montate la stația de epurare din Întorsura Buzăului, iar următoarele pe lista de priorități sunt stațiile de epurare din Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, care produc cele mai mari costuri cu energia electrică. Directorul societății, Kozsokár Attila, a explicat că proiectele tehnice pentru realizarea acestei investiții au fost finalizate în luna decembrie a anului trecut, iar în prezent se caută soluții pentru obținerea fondurilor necesare.

„Avem un proiect-pilot, ca să zic așa, avem deja niște panouri fotovoltaice montate la stația de epurare din Întorsura Buzăului, și vrem să continuăm montarea lor. Cel mai mare consumator al nostru de energie electrică este stația de epurare din Sfântu Gheorghe, unde vrem să montăm panouri fotovoltaice, dar și la stația de epurare din Târgu Secuiesc dorim în primă fază. Proiectele tehnice le avem pregătite deja din luna decembrie a anului trecut și vrem să încercăm să participăm la o licitație pentru finanțare din fonduri europene. Dacă cumva nu o să reușim, ne gândim și la varianta de a asigura finanțările din surse proprii. Dorim să continuăm și cu stațiile de tratare a apei, pentru o independență și mai mare din punct de vedere energetic, pentru că după stațiile de epurare, acestea sunt cei mai mari consumatori de energie electrică. Deci probabil vom continua cu stația de apă de la Sfântu Gheorghe, cea de la Târgu Secuiesc, și așa mai departe”, a explicat directorul societății.

„Față de acum doi ani, am ajuns să plătim de 4 ori mai mult pe energia electrică”

Gospodărie Comunală SA este principalul operator al rețelelor de apă și canalizare din județ, dar criza de pe piața energiei electrice nu a ocolit compania, aducând facturi chiar și de 4 ori mai mari față de anii anteriori.

„Cea mai mare problemă o avem la capitolul costuri cu electricitatea. Înainte de criza de pe piața energiei electrice am avut contract cu o firmă furnizoare de electricitate, cu un preț undeva la 200-250 lei / MWh. În momentul în care au început prețurile să crească, s-a ajuns chiar la 1.200 – 1.300 de lei / MWh, după care, câteva luni a fost un plafon de preț, a fost limitat prin Ordonanță de Guvern, dar din septembrie, noi ca operator de apă și canalizare nu am mai fost pe lista excepțiilor. Am ajuns să avem prețuri chiar și de 3.300 de lei / MWh. Între timp s-au mai liniștit puțin lucrurile pe piața energiei, s-a revenit undeva la 1.300 de lei, iar din 1 ianuarie acest an avem iar o plafonare garantată de Guvern. Nu știm cât va dura, dar sperăm că va fi totuși pe o perioadă mai îndelungată. Dacă facem un calcul față de acum doi ani, putem să spunem că plătim de 4 ori mai mult pe energia electrică. Sperăm să se stabilizeze piața asta și să nu mai fie creșteri chiar așa de mari”, a explicat Kozsokár Attila.

„Nu intenționăm deocamdată să creștem tarifele”

Directorul societății a precizat că deocamdată nu sunt în plan majorări ale tarifelor la apă și canalizare, iar în eventualitatea în care vor interveni modificări ale prețurilor, acestea vor fi aplicate, cel mai probabil, din a doua parte a acestui an.

„Am introdus o creștere de tarif anul trecut, prin luna mai (…) Am menționat și la sfârșitul anului trecut că cel puțin pe termen scurt nu intenționăm să mărim tarifele, încercăm să mergem cu cele existente cât timp se poate. Avem o politică tarifară care prevede și pentru anul 2023 o creștere mică pentru a asigura necesarul de investiții, dar probabil, dacă va fi cazul, va fi în a doua parte a anului, deci nicidecum în viitorul apropiat”, a mai spus directorul societății.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio