Ştiri locale

Gospodărie Comunală după ordonanța privind calitatea apei: „La noi în judeţ ţevile din plumb au fost eliminate de mulți ani din rețelele publice”

Guvernul a adoptat, miercuri, proiectul de ordonanță privind calitatea apei destinată consumului uman, măsura presupunând, printre altele, depistarea și înlocuirea tuturor elementelor de plumb din clădiri, pentru a fi evitată contaminarea reţelei de distribuție a apei.

Directorul operatorului regional Gospodărie Comunală SA, Kozsokár Attila, a explicat că în județul Covasna țevile din plumb, folosite în trecut în clădiri, au fost eliminate din reţelele publice în urmă cu mai mulți ani, însă există posibilitatea ca în mediul privat, blocuri vechi de locuinţe, să mai existe, dacă nu au fost făcute lucrări de înlocuire.

Publicitate

„Se doreşte o transpunere a Directivei Europene în legislaţia românească, pentru că suntem şi aşa rămaşi în urmă, trebuia de mult timp să îndeplinim aceste condiţii. Este vorba despre eliminarea plumbului din clădiri, dar formularea este destul de ciudată, (…) probabil că este vorba despre conducte. Din datele Departamentului nostru tehnic, ştim că noi pe reţelele publice nu mai avem de mulţi ani elemente de plumb în conducte. Au fost în trecut, s-au folosit, dar spuneau colegii care lucrează deja de 20-30 de ani că de foarte mult timp nu se mai foloseşte așa ceva pe reţelele publice. Este posibil să mai fie pe reţelele interne, adică în domeniul privat, deşi în ultimele decenii nu prea s-au mai folosit nici acolo. Prin anii 50`-60` s-au folosit țevi din plumb, iar dacă nu s-au schimbat între timp, probabil că mai sunt cazuri unde să existe. Pe componenta de reţea publică noi nu avem”, ne-a explicat directorul Gospodărie Comunală SA.

În proiectul de ordonanță care s-a aflat pe masa executivului se precizează că la nivel național autoritățile nu au date despre numărul clădirilor care încă mai au componente din plumb, iar autoritățile locale trebuie să realizeze eșantionări statistice pentru a estima numărul clădirilor pentru care va fi realizată o expertiză tehnică.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat că Guvernul va institui un mecanism prin care „cetățenii vor putea declara benevol” dacă în clădirile în care locuiesc există elemente de plumb în sistemul de distribuție a apei. Acesta a mai precizat că în funcție de „amploarea fenomenului”, Ministerul pe care îl conduce ar putea propune un program de investiţii prin care să finanţeze lucrările de înlocuire a ţevilor.

Ordonanța privind calitatea apei destinată consumului uman transpune, de fapt, o directivă europeană din 2020, pentru care Parlamentul European a impus ca termen-limită de aplicare data de 12 ianuarie 2023.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio