Ştiri locale

Gospodărie Comunală a primit finanţare europeană pentru monitorizarea pierderilor de apă din Sfântu Gheorghe

Proiectul depus de Gospodărie Comunală SA în vederea implementării unui sistem digital de monitorizare şi prognoză a pierderilor de apă din reţeaua de alimentare a municipiului Sfântu Gheorghe a fost aprobat spre finanțare din fonduri europene.

Consilierii locali au aprobat marți, în şedinţă extraordinară, punerea la dispoziție a rețelei de alimentare cu apă din municipiu, după ce în luna decembrie a anului trecut au fost aprobați indicatorii tehnico-economici şi cofinanţarea proiectului cu suma de 184.240 lei din valoarea totală eligibilă de 9.800.000 lei, fără TVA.

Investiția va fi realizată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, și presupune achiziția și montarea a 110 debitmetre cu inducție magnetică, 5 aparate automate de prelevare și analiză a probelor de apă, respectiv 3.000 de apometre digitale, care integrate într-un sistem SCADA vor asigura identificarea pierderilor de apă din municipiu.

„În urma verificării aplicației, proiectul a fost aprobat pentru finanțare în luna aprilie 2023. Conform adresei primite de la finanțator, în vederea semnării contractului de finanțare, se solicită emiterea Hotărârii Consiliului Local privind punerea la dispoziția proiectului a rețelei de alimentare cu apă a municipiului Sfântu Gheorghe”, se arată în Referatul de aprobare.

Potrivit conducerii companiei regionale de apă şi canalizare, proiectul vizează modernizarea sistemului de alimentare cu apă, în scopul monitorizării debitelor consumate de utilizatori, precum şi identificarea zonelor cu pierderi semnificative unde trebuie realizate investiţii.

În raportul de specialitate se arată, printre altele, că pe reţelele de distribuţie a apei din Sfântu Gheorghe există 7.562 branşamente, dintre care 5.837 sunt consumatori casnici individuali, 884 sunt blocuri de locuinţe, iar 841 agenţi economici şi instituţii publice.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio