Ştiri locale

GospCom va extinde și reabilita rețeaua de apă și canalizare în aproape tot județul, din bani europeni

Operatorul Regional Gospodărie Comunală SA are în plan, în perioada următoare, implementarea unui proiect major care vizează, printre altele, extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și canalizare în majoritatea localităților din județ, dar și modernizarea stațiilor de tratare a apelor.

Într-o conferință de presă, directorul societății, Kozsokár Attila a precizat că în acest sens au fost demarate procedurile pentru atragerea sumelor necesare prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM).  

Publicitate

Proiectul vizează cele 5 mari orașe din județ și alte 32 de comune.

„Avem un proiect mult mai mare la care se lucrează în momentul de față: ne-am apucat în 2019 de Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) și intenționăm să aducem fonduri europene în județ. În momentul de față lista prioritară este undeva la 163 de milioane de euro, deci vreo 760 de milioane de lei, din care ar beneficia toate cele 5 orașe din județ, și 32 de comune, deci aproape la nivelul întregului județ. Intenția noastră este să facem extinderi și reabilitări de rețele de apă și canalizare, să modernizăm și stațiile de tratare a apelor, care prin POS Mediu nu au fost decât parțial modernizate, accentul s-a pus atunci pe stațiile de epurare, fiind un proiect de mediu”, a spus Kozsokár Attila.

Acesta a mai amintit că în continuare există localități din mediul rural fără rețele de apă și canalizare, printre care și Boroșneu, Valea Mare, sau Poian, iar societatea va crea în perioada următoare aceste sisteme.

Cu toate acestea, nu se va putea finanța din fonduri europene prin POIM crearea de sisteme de canalizare, de exemplu, în localitățile care au o populație mai mică de 2.000 de locuitori echivalenți.

„Trebuie să ținem cont și de reperele pe care trebuie să le respectăm în cadrul proiectului. La apă nu poți depăși, în momentul de față, o investiție pe cap de locuitor de 1.250 de euro, la canalizare este vorba de 2.500 de euro și aici este un alt criteriu important: nu se finanțează sisteme sub 2.000 de locuitori echivalenți. Deci dacă este o comună mai mică și nu poate să înlocuiască numărul de locuitori cu înlocuitori echivalenți, adică să aibă o industrie, ceva, o fabrică, nu se poate obține finanțare din fonduri UE, cel puțin nu în cadrul programului nostru”, a explicat Kozsokár Attila.

Un accent important, spune acesta, se va pune și pe automatizare, iar societatea intenționează să investească și în sisteme de telecitire a contoarelor, după ce metoda a fost testată cu succes în municipiul Târgu Secuiesc.

„Ne dorim cât mai multe sisteme automatizate, prin care să putem vedea de la distanță ce se întâmplă la o stație de epurare, la o stație de tratare a apei, la un puț sau un rezervor, și eventual, dacă este nevoie, să se și poată interveni de la distanță, să nu trebuiască un coleg să se deplaseze la acel obiectiv (…) Vrem să investim și în sisteme de telecitire a contoarelor, este un proiect la care ne gândim de ceva vreme. Este în curs un proiect-pilot la Târgu Secuiesc cu 200 de contoare, iar pentru restul vrem să continuăm prin POIM”, a mai spus directorul Gospodărie Comunală SA.

Potrivit acestuia, proiectul este structurat pe 8 contracte de lucrări, dar va include și contracte de achiziții prin intermediul cărora se intenționează dotarea societății cu utilaje moderne, respectiv cu vidanje, utilaje combinate pentru spălarea rețelelor de canalizare, buldoexcavatoare, laborator mobil și tot ce este necesar pentru modernizarea sistemelor de apă și canalizare din județ.

„Din 2019 lucrăm cu un consultant care pregătește documentația pentru POIM, și până în momentul de față am primit primele 9 cele mai importante capitole din Studiul de fezabilitate. Colegii de la unitatea de implementare a proiectului le studiază în momentul de față și vrem ca în câteva zile să transmitem mai departe către Minister, pentru a primi o primă impresie în ceea ce privește soluțiile tehnice propuse de proiectant, și pentru a putea depune cât mai repede aplicația de finanțare. În paralel am primit și documentația pentru autorizația de mediu, care de obicei durează foarte mult timp, cred că media este undeva la 12 luni pentru obținerea ei, și vrem cât mai repede să depunem actele ca să demarăm și obținerea acestei autorizații de mediu”, a mai explicat Kozsokár Attila, precizând că certificatele de urbanism în cazul celor 8 contracte de lucrări au fost deja obținute și, în prezent, se lucrează la obținerea celorlalte avize și autorizații.  

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio