Ştiri locale

Ghivecele cu flori din stațiunea Covasna, vandalizate la doar câteva zile după ce au fost amplasate de Primărie

Mai multe ghivece și lădițe cu flori, cu care angajații Primăriei Covasna au decorat străzile orașului, au fost vandalizate la doar câteva zile distanță, de persoane rămase încă necunoscute.

Situația se repetă în fiecare an, în ciuda apelurilor aproape disperate ale Primăriei, care îi roagă insistent pe cetățeni să fie responsabili când vine vorba de mobilierul urban.

Publicitate

„Este vorba despre ghivecele din centrul orașului, sunt și câteva lădițe cu flori. În unele zone avem camere de luat vederi, dar urmează să vedem exact dacă au surprins făptașii. Este mai mult ideea în sine care deranjează, am lansat un mesaj și în presa de limba maghiară prin care am anunțat că am expus în spațiul public ghivecele și acele lădițe cu flori, și am rugat locuitorii să înțeleagă că ele nu sunt nici scrumiere, nici coșuri de gunoi, au fost puse pentru plăcerea noastră comună, nu ca să fie duse acasă sau aruncate în pârâu. Am rugat locuitorii să avem grijă împreună de aceste ghivece pentru că au fost cumpărate din banii noștri comuni. Acum văd, la o zi după ce am făcut apelul, că suntem tot acolo de unde am plecat”, ne-a spus primarul stațiunii, Gyerő József.  

„Este deranjant și revoltător! Speram să trăim într-o comunitate civilizată”

Angajații Primăriei vor lua la rând înregistrările video pentru a încerca să îi identifice pe făptași, iar edilul spune că va face plângere la Poliție, pentru sancționarea celor care își bat joc de munca și eforturile Primăriei de a transforma orașul într-unul ordonat și primitor.  

„Este deranjant și revoltător, nici nu știi ce să mai faci. Este vorba despre teribilism, mitocănie, incultură, cam asta îi califică pe acești oameni care se pretează la așa ceva. Vom face plângere la Poliție pentru distrugere, dar valoarea materială nu este mare, niciun judecător nu va condamna pe penal pentru așa ceva. Vom aplica o sancțiune contravențională, dar eu speram să trăim într-o comunitate în care asemenea lucruri nu se întâmplă, pentru că eu cred că suntem  cât de cât civilizați, iar orașul Covasna este unul liniștit, ne străduim să arate frumos. Prin mesajele acestea pe care le lansez încerc să conștientizez comunitatea și să nu tolerăm așa ceva”, a mai spus primarul Gyerő József.

Din păcate, sancțiunile pe care Primăria le poate aplica în astfel de cazuri sunt de ordinul zecilor sau sutelor de lei, spune edilul, și nu descurajează foarte mult astfel de fapte, însă dacă vor fi prinși, făptașii vor trebui să plătească pentru pagubele provocate.

Deși există sisteme de supraveghere video în zonă, acestea nu acoperă toate „colțurile” stațiunii, însă Primăria are în plan suplimentarea camerelor de luat vederi, tocmai pentru ca astfel de fapte să fie descurajate.

„În anii precedenți au fost situații în care am identificat autorii, le-am aplicat sancțiune contravențională, au plătit prejudiciul, dar au fost și cazuri în care nu am reușit să îi identificăm (…) Avem pe spațiul public mai multe camere de supraveghere, dar se pare că trebuie să extindem ariile protejate cu ajutorul lor. Din păcate, unii locuitori au și această abordare, că sunt supravegheați de „Big brother”, că Primăria cheltuie banii pentru a-i supraveghea, adică este o parte a comunității care nu prea este de acord cu aceste camere. Vom mai cumpăra, se pare că într-adevăr avem nevoie, și pentru a supraveghea depozitarea clandestină a deșeurilor”, a mai spus edilul.

În ultimii aproape 3 ani, au mai căzut pradă vandalismului mai multe corpuri de iluminat care  au fost sparte, puieți de ienupăr pe care Primăria îi plantase în centrul orașului, și pe care persoane necunoscute i-au smuls și aruncat pe jos, dar și ghivece cu flori care au fost aruncate în pârâul Covasna.  

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio