Ştiri locale

Garda de Mediu Covasna a început verificarea înregistrărilor în Sistemul de Garanție-Returnare. 5 firme din județ controlate deja!

Garda de Mediu Covasna a demarat în această săptămână controalele pentru identificarea comercianților și producătorilor care nu s-au înregistrat, până la data de 28 februarie, în baza de date a sistemului de garanţie-returnare RetuRO. Deși termenul legal de înregistrare s-a încheiat, platforma rămâne deschisă pentru finalizarea procedurii sau pentru înregistrări viitoare.

Până în prezent, au fost verificați 5 producători și comercianți care au sediile în Sfântu Gheorghe și localitățile Biborțeni, Catalina și Moacșa, deocamdată nefiind depistate nereguli. Comercianții și producătorii de apă îmbuteliată și băuturi în ambalaje de unică folosință din plastic, sticlă sau metal, riscă amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 lei pentru nerespectarea legii.

„Miercuri am avut controale la 3 producători și un comerciant din localitățile Biborțeni, Catalina, Moacșa și Sfântu Gheorghe, iar joi am avut încă un control, deocamdată totul a fost în regulă. Oamenii au fost informații destul de bine prin canalele media, și Camera de Comerț a făcut multe întâlniri cu firmele, le-a explicat despre ce este vorba, ca să se înregistreze. Amenzile sunt între 20.000 și 40.000 de lei pentru neînregistrarea până în 28 februarie (…) Se mai pot înscrie și după această dată, și chiar e obligatoriu, dar dacă îi găsim la control că nu s-au înscris le aplicăm sancțiunea contravențională și le dăm un termen cel mult 30 de zile, perioadă în care să se înregistreze în sistem. Sunt obligați să se înscrie și va deveni obligatoriu pentru toată lumea”, ne-a explicat comisarul-șef al Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea, care a mai precizat că deși va fi imposibilă verificarea tuturor comercianților și producătorilor, controalele vor continua pe toată durata acestei luni.

Sistemul, unic la nivel naţional, va fi obligatoriu începând cu data de 30 noiembrie și se va aplica produselor cu volume între 0,1 și 3 litri, fabricate în țară, importate sau achiziţionate intracomunitar. Comercianții au obligația de a amenaja puncte de returnare a ambalajelor în cadrul magazinelor, iar clienții vor plăti o garanţie de 50 de bani atunci când vor cumpăra o băutură îmbuteliată în ambalaje nereutilizabile.

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl ducă la oricare dintre punctele de returnare amenajate în cadrul magazinelor, iar în schimb, va primi înapoi valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.

„Eu sper și cred că va deveni operațional din 30 noiembrie, așteptăm să vedem cum va fi și cum va funcționa„, ne-a mai spus comisarul-șef al Gărzii de Mediu Covasna.

Înregistrarea în baza de date a SGR se face în continuare pe site-ul www.returosgr.ro.

Administratorii platformei au transmis că până în data de 28 februarie, peste 55.000 de operatori economici și-au activat conturile de utilizatori în platforma online, iar dintre aceștia, 23.145 au finalizat înregistrarea conform procedurii prevăzute de lege.

Aceștia au făcut apel către companiile care se află în stadii intermediare de înregistrare, dar și către cele care încă nu au inițiat acest proces, să parcurgă în zilele următoare toți pașii necesari și să finalizeze cât mai rapid procedura de înregistrare, fiind vizați inclusiv agenții economici care își încep activitatea după data de 28 februarie.

Așa cum menționam și la mijlocul lunii trecute, RetuRO este unul dintre cele mai importante proiecte de economie circulară din România și a fost creat de un consorţiu de trei acţionari privaţi, respectiv Asociaţia Berarii României pentru Mediu, Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu, dar şi un acţionar public – statul român, prin Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Scopul sistemului este de a colecta din piață și de a introduce ambalajele într-o economie circulară, ajutând România să atingă țintele de colectare și reciclare stabilite la nivel european, care cer ca până în 2025 să se colecteze 77% din PET-urile puse pe piață, respectiv 90% până în 2029. Pe lângă PET-uri, sistemul ar trebui să ajute la atingerea și chiar depășirea noilor ținte de colectare și reciclare pentru restul tipurilor de materiale, respectiv 75% pentru sticlă și 60% aluminiu, începând cu anul 2030.

Sistemul a suferit mai multe amânări de-a lungul anilor. Prima lege pentru înființarea acestuia a fost adoptată în 2015, iar termenul inițial de punere în funcțiune a fost 1 ianuarie 2021.

Inițiatorii își propun ca din 2024 sistemul să fie funcțional pe întreg teritoriul României.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio