Ştiri locale

Galerie a intelectualilor români din Covasna participanţi la înfăptuirea Unirii, deschisă la Araci

O expoziţie foto-documentară reprezentând câţiva dintre cei mai importanţi intelectuali români din judeţele Covasna şi Harghita, care au contribuit la pregătirea, înfăptuirea şi consolidarea Marii Uniri din 1918, a fost deschisă miercuri în localitatea covăsneană Araci, în cadrul unui proiect realizat de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe.

Coordonatoarea proiectului, dr. Ana Dobreanu, a declarat că localitatea Araci nu a fost aleasă întâmplător pentru acest eveniment, ci pentru că aici s-au născut câţiva dintre “fruntaşii” Marii Uniri.

„Am gândit această expoziţie ca o conexiune a generaţiei actuale cu o generaţie care a scris istorie acum 100 de ani, înfăptuind Marea Unire. (…) În această galerie de elită sunt mai multe personalităţi care îşi au obârşia în zona Covasna-Harghita, iar cinci dintre ele sunt chiar din localitatea Araci. Deci, nu întâmplător vernisajul expoziţiei are loc aici, chiar în incinta casei memoriale a scriitorului Romulus Cioflec. Atât el, cât şi ceilalţi patru consăteni ai săi, mitropolitul Nicolae Colan, episcopul Veniamin Nistor, protopopul Aurel Nistor şi medicul Pompiliu Nistor, au jucat un rol deosebit în pregătirea, înfăptuirea şi consolidarea Marii Uniri”, a subliniat Ana Dobreanu.

Potrivit acesteia, în cadrul expoziţiei pot fi văzute documente şi fotografii inedite datând din secolul al XIX-lea-mijlocul secolului XX, descoperite în arhivele naţionale din Covasna, Harghita, Sibiu, Alba, Mureş, Cluj, Braşov şi Bucureşti, precum şi în arhive private.

Realizarea expoziţiei foto-documentare, intitulată „Personalităţi covăsnene şi harghitene ale Marii Uniri”, a fost finanţată de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale în cadrul Programului Naţional dedicat Centenarului Marii Uniri.

Directorul ştiinţific al Centrului European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe, dr. Ioan Lăcătuşu, care a fost prezent la eveniment, a amintit că în luna august a fost lansat, sub egida Academiei Române, proiectul „Generaţia Marii Uniri”, în cadrul căruia, până la sfârşitul acestui an, vor fi prezentaţi 100 de intelectuali români din judeţele Covasna şi Harghita care au contribuit la Unirea din 1918.

“Aceste proiecte îşi propun să pună în valoare ce a dat această parte de ţară acum o sută de ani pentru înfăptuirea Marii Uniri. De regulă, există această percepţie că zona de sud-est a Transilvaniei este o zonă monoetnică maghiară, în care românii, eventual, au participat şi ei pe aici, pe colo. Nu! Adevărul istoric este că am participat şi nu oricum, ci la nivel de vârf, prin personalităţi de excepţie, care au avut rosturi importante. (…) Am realizat proiectul “Generaţia Marii Uniri – 100 de intelectuali români pentru înfăptuirea Unirii”, pe care i-am selectat din mai mulţi, nu ca să ne lăudăm, ci ca să spunem adevărul istoric”, a declarat dr. Ioan Lăcătuşu.

(Agerpres)

Foto: Facebook / MNCR

Publicitate
banner we radio