Ştiri

Furtună violentă în vestul țării, 8 oameni au murit și 67 au fost răniți. Vântul a depășit 100 de km/h

O furtună violentă în Timișoara, care nu a durat mai mult de jumătate de oră, a lăsat în urmă un bilanţ dezastruos.

Potrivit Agerpres, până la acest moment sunt înregistrate 8 decese: 5  în judeţul Timiş, un deces în Arad, şi alte două în Bistriţa-Năsăud. De asemenea, 67 de persoane au fost rănite din cauza copacilor, panourilor publicitare sau a crengilor smulse de vânt (49 în judeţul Timiş, 12 persoane în judeţul Arad şi 6 în Alba).

Publicitate

Şeful Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean Timişoara, medicul Mihai Grecu, a declarat, duminică, pentru Mediafax, că peste 30 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, printre care doi copii.

„Sunt peste 30 de pacienţi cu leziuni provocate, de diverse grade. Sunt şi mai grav, sunt şi în comă, sunt şi copii. Doi copii au venit pentru neurochirurgie. Pacienţii sunt loviţi la cap, la membre, la torace, le-au căzut în cap diverse ţigle, tencuială, crengi. Au picat ei de pe casă, că s-au pus să aranjeze ţigla pe care a deranjat-o furtuna şi au picat de la înălţime”, a afirmat medicul Mihai Grecu.

A fost dezastru în toată zona, lovită de un cod portocaliu de vijelii. Patru TIR-uri s-au răsturnat şi mai multe acoperişuri au fost smulse de vânt şi azvârlite peste autoturisme parcate. Terasele din centrul istoric al Timisoarei au fost răvăşite de furtună, iar oamenii au fugit unde au văzut cu ochii ca să se adăpostească de rafalele dezlănţuite. Vântul a bătut cu peste 100 de kilometri pe oră.

Având în vedere avertizările de cod galben şi cod portocaliu de vijelii şi vânt puternic, pompierii recomandă cetăţenilor din judeţele vizate, ca pe timpul manifestării fenomenelor să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii care le asigură protecţia şi să deconecteze aparatura casnică.

Bistriţa-Năsăud: Doi bărbaţi morţi după ce au fost loviţi de copaci

Potrivit reprezentanţilor ISU Bistriţa-Năsăud, în timpul furtunii din judeţ, un bărbat de 57 de ani a fost lovit de o creangă mare desprinsă dintr-un copac în Parcul Municipal din Bistriţa şi a fost lovit în cap. Echipajul SMURD l-a resuscitat mai bine de o oră, dar, într-un final, a declarat decesul.

Un alt bărbat a murit în timp ce traversa o punte, în localitatea Borleaza. Bărbatul de 40 de ani a fost suprins de un copac smuls de vânt.

De asemenea, SMURD a intervenit pentru acordarea primului ajutor unui bărbat de 27 de ani din Livezile, lovit de cărămizi şi ţigle desprinse de pe un acoperiş. El a fost salvat şi transportat la spital. Echipajele au mai intervenit pentru acordarea primului ajutor unei femei din Breaza, lovită de creanga unui copac. Judeţul Bistriţa s-a aflat, duminică, sub cod portocaliu de vând puternic, cu rafale de peste 90 de kilometri la oră.

Cinci trenuri blocate în Timișoara

Din cauza rafalelor puternice de vânt, care au atins aproape 100 de km pe oră, firele de înaltă tensiune din stația Timișoara Nord au fost rupte.

Echipele de intervenție s-au deplasat pe teren pentru constatarea pagubelor, identificarea zonelor unde s-au produs deranjamente – linie CF și linie de contact – și stabilirea intervalelor de stații unde se va acționa cu drezina pantograf.

Cinci drumuri naţionale din judeţele Alba, Arad, Cluj şi Timiş au fost blocate, duminică după-amiază, din cauza furtunilor.

Nu s-a putut circula nici pe DN1, localitatea Ciucea, judeţul Cluj, DN 1 R, între localităţile Horea şi Albac, judeţul Alba, DN 6, ieşirea din Timişoara spre Lugoj, judeţul Timiş, DN 7, între localităţile Petriş şi Bârzava, judeţul Arad şi pe DN 75, între localităţile Gîrda şi Arieşeni, judeţul Alba.

Alba: Peste 20.000 de abonaţi, fără curent electric

Aproape cincizeci de copaci au fost doborâţi şi cel puţin opt acoperişuri au fost smulse de vânt în urma unei furtuni puternice care s-a înregistrat în judeţul Alba, peste 20.000 de abonaţi rămânând fără electricitate.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, din cauza vântului puternic au fost afectate cel puţin opt acoperisuri de bloc şi aproape cincizeci de copaci au căzut pe diferite tipuri de drumuri, îngreunând circulaţia.

Mai multe maşini au fost avariate, dar nu s-au înregistrat victime.

DN 1R, între localităţile Horea şi Albac, şi DN 75, între Girda si Arieseni, sunt blocate, din cauza copacilor căzuţi pe carosabil.

Autorităţile au anunţat că peste 20.000 de abonaţi sunt fără electricitate din cauza furtunii.

Bihor: Copaci rupţi de vânt şi acoperişuri avariate

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bihor, vântul puternic a avariat, duminică seară, acoperişurile mai multor imobile şi a rupt mai mulţi copaci, pagube fiind inregistrate în Oradea, Aleşd dar şi în alte zone din judeţul Bihor.

Potrivit sursei citate, la Aleşd, acoperişul unui bloc a fost smuls de vântul puternic şi bucăţi din acesta au căzut peste autoturismele parcate în apropiere.

De asemenea traficul rutier la intrare în localitatea Aleşd dinspre Cluj-Napoca a fost blocat din cauza unui copac smuls de vânt şi căzut pe carosabil.

Judeţul Bihor se află, duminică, sub avertizare cod portocaliu de vânt şi vijelii fiind anunţate rafale de vânt de peste 60 de kilometri pe oră şi ploi însoţite de descărcări electrice si grindină.

O femeie a murit în staţiunea arădeană Moneasa

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, Primăria comunei Moneasa a confirmat că în urma unei furtuni puternice o femeie aflată în staţiune a fost surprinsă de un brad înalt aflat în faţa unui hotel în care urma să intre şi care a fost rupt de vânt. Deocamdată, identitatea femeii nu a fost stabilită, însă se presupune că era turistă.

Conform Biroului de presă al IPJ Arad, drumul către zona montană Moneasa este complet blocat de zeci de copaci doborâţi de vijelie, cea mai gravă situaţie fiind între oraşul Sebiş şi staţiune.

Patru decese în județul Timiș

Două decese s-au înregistrat în Timişoara şi două la Buziaş, fiind vorba despre două persoane surprinse în parc. Situaţia este în dinamică şi peste 140 de pompieri intervin în judeţ. De asemenea, o persoană a murit în judetul Arad.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Timiş au declarat, pentru news.ro, că sunt deja confirmate patru decese în urma furtunii care s-a înregistrat în judeţ.

Două decese sunt în Timișoara, fiind vorba despre o femeie de 36 de ani surprinsă de un copac la Grădina Zoologică şi de o persoană rănită de un panou publicitar, dar și despre două persoane din Buziaş, peste care a căzut un copac în parc.

”Situaţia este în dinamică, avem peste 140 de pompieri care intervin în întreg judeţul”, au precizat reprezentanţii ISU Timiş.

Potrivit acestora, furtuna s-a mai potolit în intensitate, dar este în continuare înnorat şi plouă. Vântul însă nu mai bate cu putere.

Haos a fost însă în tot municipiul, care s-a aflat sub cod portcaliu de furtuni şi vijelii. Mai multe acoperişuri au fost smulse şi proptite peste autoturismele parcate între blocuri.

Şi terasele din centrul istoric au fost pur şi simplu măturate, iar oamenii au fugit să se adăpostească de rafală.

Primarul Timişoarei: Sunt pe teren şi mă crucesc – zeci de copaci sunt la pământ, am rămas fără curent şi apă, s-au răsturnat TIR-uri

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat că, în urma furtunii, au murit două persoane, iar altele au fost rănite şi s-au produs pagube incredibile.

El a spus că zeci de copaci au fost doborâţi, alimentarea cu energie electrică şi apă a fost întreruptă, acoperişuri au fost smulse de vânt, multe străzi sunt blocate, iar mai multe autovehicule, inclusiv TIR-uri au fost răsturnate.

„Sunt pe teren şi mă crucesc. Sunt zeci de copaci la pământ, străzi blocate. Am rămas fără curent electric, fără apă. Sunt acoperişuri smulse de pe case, de pe blocuri.

S-a surpat o poartă de intrare în oraş, dinspre aeroport. Sunt TIR-uri răsturnate. De când sunt eu nu am mai văzut aşa ceva”, a declarat Nicolae Robu.

Furtună și în Arad

Acoperişurile mai multor clădiri din municipiul Arad au fost avariate de o vijelie puternică, duminică după-amiază, iar zeci de copaci au fost rupţi şi au căzut pe autoturisme sau pe drumuri, îngreunând circulaţia. Toate unităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad au fost alertate şi intervin, situaţia fiind similară în tot judeţul, în urma unei furtuni care a durat câteva minute.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Arad, George Pleşca, zeci de apeluri au fost înregistrate la 112 în numai câteva minute, oamenii solicitând ajutor în urma distrugerilor provocate de furtună.

În municipiul Arad, numeroşi copaci au fost rupţi şi au căzut pe drumuri, îngreunând traficul. Totodată, în cădere, aceştia au avariat autoturisme în toate cartierele oraşului.

Conform relatărilor martorilor pe reţelele de socializare, în judeţ sunt rupţi de vijelie sute de copaci, care au căzut pe drumuri judeţene şi naţionale. Cea mai afectată zonă este Valea Mureşului, aici fiind înregistrate şi întreruperi în furnizarea energiei electrice.

Incidente cauzate de furtună, precum copaci rupţi şi acoperişuri avariate, au fost semnalete, între altele, în Lipova, Păuliş, Sâmbăteni, Sântana, Şiria, Ineu, Moneasa şi Sebis.

Toate unităţile ISU din judeţul Arad au fost alertate, iar echipele intervin în zeci de situaţii.

Surse: Agerpres /Mediafax / ştirile ProTv / News.ro 

Publicitate
Publicitate
banner we radio