Ştiri locale

Fundația Special Olympics România, decorată de președinte Klaus Iohannis. Printre sportivii felicitați se numără și membri ai Casei Iris Sfântu Gheorghe

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul de decorare a Fundaţiei Special Olympics din România, din care fac parte și membri ai Casei Iris Sfântu Gheorghe, sportivi cu dizabilități intelectuale. Potrivit decretului publicat în Monitorul Oficial, șeful statului a conferit Ordinul „Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social” în grad de Cavaler, în semn de „apreciere pentru altruismul, devotamentul şi profesionalismul dovedite în cei 20 de ani de activitate dedicată promovării diversităţii şi incluziunii persoanelor cu dizabilităţi intelectuale prin intermediul sportului”.

Ceremonia a avut loc marți, la Palatul Cotroceni, cu prilejul aniversării a 20 de ani de la înfiinţare a acestei Fundații, iar printre cei prezenți s-au numărat și sportivii Casei Iris, care în luna iunie s-au întors acasă și cu două medalii de argint de la Jocurile Olimpice Speciale de la Berlin.

Publicitate

„De la noi au fost mai mulți tineri la aceste competiții, dar doi dintre ei – Bogdán Boglárka și Zelenák Dávid – au primit și medalii, au fost și la Jocurile Olimpice Speciale de la Berlin. Dávid nu are încă 18 ani, este încă la școală. Csíki Sándor este de 15 ani antrenorul nostru pentru persoane cu dizabilități. Ei au fost prezenți marți la această festivitate, în fața domnului președinte. În luna iunie au fost medaliați și la Berlin”, ne-a spus preotul reformat Makkai Péter, directorul Fundației Creștine „Diakonia” și fost secretar de stat în Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

În discursul susținut la ceremonia de decorare a Fundației Special Olympics, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că incluziunea reprezintă o „ţintă pe care trebuie să o atingem la nivelul întregii societăţi şi în toate aspectele vieţii noastre”.

„Acești bravi sportivi sunt modele pentru întreaga societate, iar atitudinea lor pozitivă, încrederea în propriile forțe și curajul cu care înfruntă orice provocare reprezintă o sursă de inspirație pentru noi toți. La fiecare competiție la care participă ne cuceresc cu povești incredibile și cu performanțe impresionante, care ne emoționează și ne motivează să credem că ceea ce uneori poate părea de netrecut este cu putință atunci când nu renunți și depui eforturi consistente pentru a-ți îndeplini obiectivele. Le urez să fie la fel de bravi ca până acum și să continue să se autodepășească!”, a spus președintele României.

În luna iunie, și primarul Antal Árpád i-a felicitat pe sportivii Bogdán Boglárka și pe Zelenák Dávid, dar și pe antrenorul lor Csíki Sándor, după ce au urcat pe podium la Jocurile Olimpice Speciale de la Berlin.

„Îi felicit pe Bogdán Boglárka și pe Zelenák Dávid, dar și pe antrenorul lor Csíki Sándor, pentru că s-au întors acasă cu două medalii de argint de la Jocurile Olimpice Speciale de la Berlin. În timp ce Boglárka a ocupat locul al doilea în proba de 25 m liber, Dávid, dublu medaliat cu argint la nivel mondial și deținător a mai multor medalii de aur, a urcat din nou pe podium la 50 m fluture. Sunt mândru de toți aceștia, deoarece sunt un exemplu minunat al modului în care dedicarea, munca și perseverența pot duce la rezultate deosebite, iar sportul îți poate da aripi!”, a transmis primarul la vremea respectivă.

Directorul Fundației Creștine „Diakonia” a mai precizat că echipa Speical Olympics este cea care în 2021, odată cu numirea sa în funcția de secretar de stat în Ministerul Muncii și Protecției Sociale în Cabinetul Cîțu, a făcut demersuri pentru angajarea unei tinere în vârstă de 28 de ani cu sindrom Down, în premieră, în funcția de consilier.

„Trebuie felicitați și domnii de la Special Olympics, cu ei am colaborat foarte bine, ei au fost cei care m-au ajutat, atunci când am ajuns la București, cu angajarea domnișoarei Mihaela Oana Rotar în Cabinetul meu. Am avut o relație foarte bună cu ei, chiar fac o treabă excelentă”, ne-a explicat fostul secretar de stat în Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Fundația Special Olympics România încurajează pregătirea sportivă pe tot parcursul anului și organizează competiții într-o varietate de sporturi de tip olimpic pentru copiii și adulții cu dizabilități intelectuale.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio