FOTO/VIDEO. Mica Unire din 24 ianuarie 1859, sărbătorită şi la Sfântu Gheorghe
Aniversarea a 158 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească a fost sărbătorită marţi, la Sfântu Gheorghe, de peste o sută de persoane, care, în ciuda frigului, au asistat la ceremoniile oficiale, la parada militară şi au dansat Hora Unirii în jurul statuii voievodului Mihai Viteazul.
În discursul ţinut în faţa mulţimii, prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a evocat memoria politicienilor şi oamenilor de stat care în ianuarie 1859, prin „iscusinţă politică şi dragoste de ţară”, au impus „voinţa neamului în faţa puterilor vremii” şi au pus bazele statului român modern.
„Modernizarea începută de Alexandru Ioan Cuza nu trebuie să ia sfârşit, ea trebuie să continue şi să se intensifice astăzi mai mult decât oricând. Dar, această modernizare nu presupune renunţarea la valorile tradiţionale şi la conştiinţa naţională, nu presupune abandonarea istoriei şi a strămoşilor noştri, ci, dimpotrivă, întoarcerea către toate acestea reprezintă o datorie sfântă, altfel necunoaşterea şi indiferenţa vor stăpâni şi vor educa în slujba altor interese un popor dezorientat”, a spus Sebastian Cucu.
Autorităţile locale, aflate sub culorile UDMR, nu au participat nici în acest an la festivităţi, aşa cum, de altfel, au procedat în ultimii ani, inclusiv pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României.
În schimb, au fost depuse coroane şi jerbe de flori atât din partea Consiliului Judeţean Covasna, cât şi a Primăriei Sfântu Gheorghe, prin intermediul consilierilor români prezenţi la eveniment.
„Nu este o noutate. (…) Evident că au fost invitaţi la aceste manifestări”, a declarat prefectul Sebastian Cucu.
Manifestările dedicate Unirii Principatelor Române s-au încheiat marţi seară cu tradiţionalul bal organizat de Prefectura Covansna.
Tot în cinstea Unirii de la 24 ianuarie 1859, la sfârşitul săptămânii trecute au avut loc mai multe manifestări, printre care un simpozion ştiinţific la Cercul Militar din Sfântu Gheorghe şi o şezătoare la Muzeul Spiritualităţii Româneşti de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, organizată de membrii comunităţii româneşti din judeţul Covasna, la care a fost prezent, printre alţii, şi Episcopul Covasnei şi Harghitei, Andrei.