Ştiri locale

FOTO. Muzeul Radiocomunicațiilor din Sfântu Gheorghe și-a deschis porțile

Micul Muzeu al Radiocomunicațiilor a fost amenajat în fostele săli de clasă ale Liceului Tehnologic „Puskás Tivadar” din Sfântu Gheorghe, având sloganul „Cunoștințe de viață pentru viitor”. Expoziția vastă poate fi vizionată în zilele de lucru, între orele 10:00-13:00 și 16:00-18:00, după o programare prealabilă.

Mesajul acestui spațiu de expoziție, care ilustrează trecutul și prezentul telecomunicațiilor, este, precum menționează și directorul școlii, Demeter Dávid, faptul că prezentul nostru se datorează cunoștințelor din trecut, iar viitorul reprezintă o însumare a acestor cunoștințe.

Prin urmare, Fundația Puskás Tivadar a amenajat în scop științific, educațional și de interes public, mai mult de 1000 de exponate, estimate la o valoare de 500 de mii lei, 90% dintre acestea fiind și azi în stare de funcționare. Elevii și vizitatorii vor putea admira exponatele, plimbându-se printre standurile tematice organizate pe mai multe secțiuni, având posibilitatea să vizioneze, printre altele, stația radio de emisie-recepție militară utilizată la Pactul de la Varșovia, sala radio de pe Titanic, echipamentele de telecomunicații din Primul și Al Doilea Război Mondial, sistemul de informații telefonice al lui Puskás Tivadar, precum și cea mai veche piesă a expoziției, aparatul Morse din 1915. Pe lângă acestea, în cadrul turului profesional, vizitatorii pot admira și alte echipamente unice, de epocă.

Inițiatorii expoziției sunt mândri de faptul că exponatele cu valoare educațională și pedagocică nu se adresează doar elevilor, ci întregii comunități. Exponatele pot fi integrate într-un mod interactiv în orele de practică, fie că e vorba de activități de laborator, de producere a energiei alternative sau de un radioclub de amatori. Elevii interesați de Radioclub sunt invitați să participe la întâlnirile realizate în fiecare miercuri, de la ora 17:00. În vederea extinderii expoziției, Muzeul acceptă cu plăcere cărți tehnice vechi.

Fondatorii Muzeului, biologul şi scriitorul Puskás Attila și ofiţerul de telecomunicaţii ing. Csáky Ernő, respectiv co-proprietarul colecției de radio, regretatul Kis Albert, și contractorul Constantin Tanase,  promit următoarele: în fața noastră se va deschide o istorie fascinantă, o bază de cunoștințe în telecomunicații, a cărei funcționalitate este actuală și azi!

În cazul în care vă interesează enciclopedia sistemelor de telecomunicații, începând de la porumbeii voiajori, la telefoanele mobile, și doriţi să vedeți exponatele vechi de sute de ani, sunteți invitat să vizionați micul Muzeu al Radiocomunicațiilor din cadrul Liceului Tehnologic „Puskás Tivadar”, Str. Pescarilor nr.41 (etajul I al clădirii principale, sălile 34 și 35), între orele 10:00-13:00 și 16:00-18:00.

Programările de vizitare se vor solicita în prealabil la numărul de telefon: 0267 313 771 –secretariatul școlii, sau la numărul de telefon 0741 582 489.

\"muzeul-radiocomunicatiilor-puskas-tivadar-octombrie-2016-6\" \"muzeul-radiocomunicatiilor-puskas-tivadar-octombrie-2016-5\" \"muzeul-radiocomunicatiilor-puskas-tivadar-octombrie-2016-3\"
\"muzeul-radiocomunicatiilor-puskas-tivadar-octombrie-2016-1\"

\"muzeul-radiocomunicatiilor-puskas-tivadar-octombrie-2016-4\"

Publicitate
banner we radio