Ştiri

FOTO. Aurora boreală s-a văzut în România. Explicația astronomilor pentru acest fenomen rar în ţara noastră

Imagini cu aurora boreală surprinse din România au apărut duminică seară pe rețelele sociale. Fenomenul extrem de spectaculos, care de obicei este vizibil la latitudini mari, după Cercul Polar, s-a prezentat sub forma unei „draperii” roșii care coboară din cer. Astronomul Adrian Șonka a explicat pentru Digi24.ro că aurora care a apărut pe cerul României este efectul unei erupții solare care a avut loc în urmă cu câteva zile.

Autora boreală s-a văzut pe tot teritoriul Romîniei, dacă ne orientăm după locurile în care au fost făcute poze: din vestul țării – Timiș, Bihor – până în est, în Ialomița sau Brăila.

Publicitate

Astronomul Adrian Șonka a declarat pentru Digi24.ro că fenomenul este foarte rar la latitudinea țării noastre, ultima oară fiind văzut în 2015. Potrivit acestuia, aurora boreală a fost cauzată de o erupție solară care a avut loc în urmă cu câteva zile, pe 3 noiembrie, și s-a produs duminică seară, când particulele emise în urma erupției au ajuns pe Pământ și au interacționat cu atmosfera terestră. Astronomul a mai precizat că nu se poate anticipa dacă astfel de fenomene vor mai fi văzute, pentru că sunt mai multe condiții care trebuie îndeplinite pentru ca aurora boreală să devină vizibilă.

Publicitate
Publicitate
banner we radio