Ştiri locale

Fostul director Romtelecom Covasna, Nicolae Vrânceanu, condamnat la 7 ani și 4 luni de închisoare pentru rele tratamente aplicate minorului, corupere sexuală și amenințare

Nicolae Ciprian Vrânceanu, fost prim-vicepreședinte al Partidului Democrat Liberal (PDL) Covasna, a fost condamnat, joi, la 7 ani și 4 luni de închisoare cu executare și plata unor daune de 250.000 de lei către trei dintre copiii săi. Fostul politician, care se afla în arest din luna noiembrie a anului trecut, a fost găsit vinovat într-un dosar de rele tratamente aplicate minorului, corupere sexuală și amenințare. Sentința, pronunțată în data de 13 iulie de către Judecătoria Brașov, nu este definitivă, putând fi atacată la instanța superioară.

Vrânceanu, care în trecut a mai ocupat funcțiile de director general al Telecomunicaţii CFR SA și director Romtelecom Covasna,  a fost reclamat pentru abuzuri chiar de fiii săi, dintre care doi minori, pe care bărbatul i-a supus mai multor umilințe, după ce mama copiilor a decedat.

Publicitate

Anchetatorii au stabilit că în perioada ianuarie 2020 – octombrie 2022, „inculpatul a comis numeroase acte de natură a pune în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală și morală” a celor trei copii ai săi. Fostul politician este acuzat că își forța copiii să stea în genunchi, să își ceară scuze și să îi sărute mâna, îi lovea cu pumnii, iar pe unul dintre băieți l-a amenințat că îl va băga în mormânt lângă mama sa.

Mai mult, Vrânceanu și-a obligat copiii, unul dintre ei în vârstă de 11 ani la vremea respectivă,  să vizioneze filme pentru adulți.

Instanța l-a obligat să le achite celor doi copii minori câte 100.000 de lei, iar fiului major 50.000 de lei, cu titlul de daune morale. În plus, nu va putea comunica cu aceștia și nu se va putea apropia la mai puțin de 100 de metri de copiii săi, locuinţa, locul de muncă sau şcoala la care aceștia învață, timp de 3 ani după executarea pedepsei cu închisoarea.

„În baza art. 38 alin. 1 şi 39 alin. 1 lit. b Cod penal aplică inculpatului pedeapsa principală cea mai grea de 4 ani închisoare, la care se adaugă sporul obligatoriu o treime din celelalte pedepse principale (4 ani închisoare, 4 ani închisoare, 6 luni închisoare, 6 luni închisoare şi 1 an închisoare), respectiv 3 ani şi 4 luni de închisoare, inculpatul execută pedeapsa principală rezultantă de 7 ani şi 4 luni închisoare.  În baza art. 45 alin. (1) C.pen., aplică inculpatului, pe lângă pedeapsa principală rezultantă, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a fi tutore sau curator, dreptul de a comunica cu persoanele vătămate (…), de a se apropia de aceştia, de locuinţa, locul de muncă sau şcoala ori alte locuri unde victimele desfăşoară activităţi sociale, la mai puţin de 100 m, pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei închisorii”, se arată în sentința pronunțată de Judecătoria Brașov.

Fostul politician a fost obligat și la plata sumei de 11.011 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat (10.611 lei din cursul urmării penale şi 400 lei din cursul judecăţii şi camerei preliminare). Instanța a dispus instituirea sechestrului asupra conturilor bancare și bunurilor sale pentru achitarea daunelor morale la care a fost obligat.

Sentința poate fi atacată în termen de 10 zile de la pronunțare.

Nicolae Ciprian Vrânceanu a fost reținut pe 12 noiembrie 2022 de polițiștii brașoveni. Fostul politician este anchetat și într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului București, în care este acuzat de abuz în serviciu, după ce ar fi încheiat zeci de contracte care nu erau necesare, creând un prejudiciu de peste 3 milioane de lei.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio