Ştiri locale

Food design, bijuterii 3D şi aplicaţii mobile, la Săptămâna designului de la Sfântu Gheorghe

 

Food designul şi aplicaţiile mobile se numără printre noutăţile ediţiei din acest an a Săptămânii designului, care a început luni seară la Sfântu Gheorghe.

Evenimentul îşi propune să promoveze designerii locali, să atragă atenţia firmelor asupra importanţei designului în crearea unui produs mai plăcut, mai atractiv şi, în consecinţă, mai competitiv pe piaţă şi, implicit, să pună judeţul Covasna pe harta europeană a inovaţiei şi creativităţii, a declarat Damokos Csaba, unul dintre principalii organizatori.

Publicitate

Potrivit acestuia, tema ediţiei din acest an este „Urban Function”, respectiv designul funcţional, iar în program sunt cuprinse, printre altele, expoziţii, prezentări de modă, proiecţii de filme şi discuţii profesionale.

Deschiderea evenimentului a fost marcată luni seară prin vernisajul unei expoziţii de costume de teatru, realizată de designerul Tordaj Hajnal din Ungaria, precum şi cel al unei colecţii de bijuterii 3D, semnate de designerul Török Réka, din Gheorgheni, judeţul Harghita.

Marţi vor avea loc expoziţiile studenţilor de la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca şi de la Universitatea de Artă Moholy-Nagy din Budapesta (Ungaria) la Centrul de Artă al Transilvaniei din Sfântu Gheorghe, precum şi prezentarea proiectului Download Design, lansat în urmă cu trei ani, care oferă gratuit modele de mobilier şi desene de fabricaţie.

Ziua de miercuri este dedicată aplicaţiilor pentru telefoanele mobile, urmând să fie prezentată şi aplicaţia trilingvă „Vizitează Covasna”, lansată la începutul lunii octombrie, care cuprinde informaţii privind obiectivele turistice din judeţ, oportunităţile de petrecere a timpului liber, evenimentele, gastronomia şi serviciile turistice din regiune.

„Vom avea două prezentări de aplicaţii turistice, una din Ungaria şi una din judeţul Covasna. Aceste aplicaţii pentru telefoane şi pentru tablete sunt foarte importante, fac parte din designul contemporan şi chiar sunt foarte folositoare”, a mai spus Damokos Csaba.

Joi va fi ziua modei iar creaţiile care vor fi prezentate la Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe vor purta semnăturile unor designeri locali, unii consacraţi, alţii aflaţi la început de drum, inclusiv o colecţie realizată de studioul KreaKids din Târgu Secuiesc.

„În cadrul paradei vom prezenta designeri locali, cu menţiunea strictă ca să fie prezenţi pe piaţă. (…) Deci, cu excepţia KreaKids, care este un atelier pentru şcolari, toţi cei care îşi vor prezenta creaţiile sunt designeri locali, fac producţie iar creaţiile lor pot fi cumpărate. (…) Acest lucru este foarte important, pentru că ne dorim, sperăm, tindem să mutăm tendinţa de a cumpăra fast fashion din Braşov sau de la marginea oraşului către a investi în garderobe care au un brand local. (…) Pe lângă faptul că acest lucru ajută un producător local, asigură şi o calitate mai bună, o durată mult mai îndelungată a garderobei. (…) Eu recomand designerii locali şi pentru că fac creaţii unice, personalizate, frumoase. (…) Alături de designerii aflaţi deja pe piaţă, vor fi prezentate şi creaţiile KreaKids, pentru că trebuie să le dăm o şansă şi copiilor să vadă ce înseamnă o paradă a modei şi cum trebuie pregătită”, a declarat Grubisics Csaga, una dintre organizatoare.

Joi seară va avea loc şi o prezentare de food design la un local din Sfântu Gheorghe.

„Am pregătit şi o surpriză, este pentru prima dată în cadrul Săptămânii designului când prezentăm food design. (…) Este un trend foarte interesant şi folosit în străinătate şi considerăm că începem şi noi să avem posibilitatea de fine dining în oraşul nostru. (…) Este un eveniment cu o capacitate destul de restrânsă, pentru că nici locaţia nu este foarte mare, iar specialităţile gastronomice vor fi pregătite de Debreczi Zsombor, proprietarul localului, bucătarul-şef Falvai János şi Mădălina Şanta, o doamnă care a învăţat meseria în Franţa şi pregăteşte nişte farfurii cu prezentări deosebit de colorate şi deosebit de frumoase. Ea, de fapt, se ocupă concentrat de food design. Deci, vom avea creaţii frumoase, dar, totodată, şi foarte gustoase”, a mai spus Grubisics Csaga.

Săptămâna designului, organizată de asociaţia Focus Rectus, Institutul Balassi şi Csagasa Visual Communication, cu sprijinul Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe, Consiliului Judeţean Covasna şi Fundaţiei Bethlen Gábor, se va încheia vineri cu o întâlnire între designeri şi membrii clusterului lemnarilor Pro Wood din judeţul Covasna.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio