Ştiri locale

Fonduri europene de milioane euro la Sfântu Gheorghe pentru regenerarea comunităților defavorizate

ADR Centru continuă alocarea de fonduri pentru reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială. Două noi contracte au fost semnate în Regiunea Centru în cursul lunii iulie, numărul total al proiectelor aflate în implementare ajungând la 13. Valoarea totală a acestora depășește 121 milioane lei, din care peste 73 milioane lei sunt fonduri Regio 2014-2020 alocate pentru realizarea activităților.

Pe lista municipiilor care au semnat contracte pentru investiții care sprijină scoaterea din sărăcie a comunităților urbane marginalizate se regăsesc Sfântu Gheorghe, Mediaș, Alba Iulia, Sebeș, Săcele și Târgu Mureș.

Potrivit unui comunicat al ADR, în multe dintre localitățile din Regiunea Centru există zone sau cartiere marginalizate unde majoritatea cetățenilor trăiesc în risc de sărăcie. Prin actualul Program Operațional Regional 2014-2020 – Axa Prioritară 9.1, se pot finanța acțiuni care rezolvă o parte dintre aceste probleme, fie prin modernizarea acestor cartiere, fie prin construcția de locuințe sociale.

Municipiul Sfântu Gheorghe are în implementare proiecte prin care se vor construi 50 de locuințe sociale și o grădiniță în cartierul Örkő, dar și un centru comunitar integrat cu săli dedicate pentru servicii socio-educaționale tip centru de zi pentru copii, servicii de informare și consiliere pentru adulți, săli pentru servirea mesei, servicii medicale și un bloc medical care va fi compus din hol de așteptare, cabinet medical, izolator și grup sanitar.

Potrivit ADR, până în prezent în Regiunea Centru au fost semnate 13 contracte de finanțare, iar în perioada imediat următoare vor fi încheiate alte 14. Cele 27 proiecte au o valoare totală de aproape 213 milioane lei, din care aproape 130 milioane lei este suma fondurilor nerambursabile care vor fi alocate prin POR.

„Proiectele finanțate în cadrul Axei Prioritare 9.1 – Programul REGIO 2014-2020 au la bază Strategia Națională privind Incluziunea Socială și Reducerea Sărăciei pentru perioada 2015-2020, conform căreia toți cetățenii trebuie să aibă oportunități egale de a participa în societate, să fie apreciați și valorizați, să trăiască în demnitate, iar nevoile lor elementare să fie satisfăcute și diferențele respectate. Obiectivul principal al fiecărei cereri de finanțare constă în reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială, alături de îmbunătățirea calității vieții acestora, creșterea coeziunii sociale, îmbunătățirea mediului de viață și creștere economică în teritoriul vizat de Strategia de Dezvoltare Locală”, se arată într-un comunicat al ADR Centru.

Lista nominală a tuturor proiectelor de investiții POR 2014-2020 a fost publicată pe site-ul ADR Centru și poate fi consultată AICI.

La capitolul „Dezvoltare locală sub responsabilitatea comunității”, municipiul Sfântu Gheorghe va primi finanțare pentru construirea a 50 de locuințe sociale în cartierul Örkő, investiție a cărei valoare totală este de 17,753,450 lei, suma solicitată fiind de 13,897,674 lei.

Tot în cartierul Örkő, pentru construirea unei grădinițe a fost solicitată suma de 2,467,929 lei, valoarea totală a proiectului fiind 3,502,348 lei; iar pentru extinderea rețelei de alimentare cu apă potabilă și canalizare menajeră în zonele marginalizate ale cartierului a fost solicitată suma de 1.862.716 lei, valoarea totală a proiectului fiind 2.091.569 lei.

De asemenea, pentru parteneriatul dintre Municipiul Sfântu Gheorghe, Asociația de Promovare a Sănătății Mintale „ESELY” Lelki Egezsegvedo, Asociația „Caritas – Asistență Socială” și Serviciul de Ajutor Maltez Sfântu Gheorghe a fost solicitată suma de 4,493,581 lei, valoarea totală a proiectului fiind de 6,294,275 lei.

La capitolul „Sprijin pentru regenerarea comunităților defavorizate”, pentru proiectul „Amenajare terenuri de sport – Cartierul Ciucului”, a cărui valoare totală este de 1.913.554 lei, Municipalitatea va beneficia de o finanțare de 1.720.377 lei; iar pentru amenajarea unui parc în același cartier – proiect în valoare totală de 2.003.920 lei, a fost solicitată suma de 1.584.592 lei.

Și în cartierul Câmpul Frumos vor fi amenajate terenuri de sport, sprijinul solicitat fiind de 1.166.075 lei.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio