Ştiri locale

Focar de febră aftoasă, confirmat la o fermă din Ungaria. Importurile de carne din Ungaria și Slovacia sunt interzise

Centrul Național de Combatere a Bolilor (CNCB) a fost convocat marți, 11 martie 2025, în urma apariției, recent, a unui focar de febră aftoasă în Ungaria. Mai multe măsuri au fost dispuse, printre acestea interdicții de transport și restricții pentru anumite produse.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a convocat, marți, o ședință a Centrului Național de Combatere a Bolilor, ca urmare a confirmării unui focar de febră aftoasă din Ungaria și a unui focar similar notificat în Germania în luna ianuarie, la finalul acesteia fiind comunicate mai multe măsuri. Acestea vizează protejarea sectorului zootehnic din România, ținând cont și de riscurile suplimentare generate de eliminarea controalelor vamale ca urmare a intrării României în spațiul Schengen, anunță autoritățile. Măsurile urmează să fie puse în practică de instituțiile cu responsabilități în combaterea bolilor: ANSVSA, DSVSA, Autoritatea Vamală Română, MAI prin Poliția de Frontieră, Poliția Română și Jandarmeria Română, Poliția Locală. Sunt de asemenea cooptați în planul de prevenire și combatere operatorii din exploatațiile de biungulate.

Transporturi interzise dinspre Ungaria spre România

Prima dintre măsuri este interzicerea transporturilor dinspre Ungaria spre România. Este vorba de traficul de camioane care transportă animale vii (bovine, ovine, caprine, porcine), cai, furaje, paie pentru așternut, compost și gunoi de grajd.

De asemenea, se interzice intrarea în România a mai multor tipuri de produse provenite din Ungaria și Slovacia (zona de restricții conform dispozițiilor Comisiei Europene), respectiv:

•Carne proaspătă (refrigerată sau congelată) provenită de la animale biungulate.

• Produse din carne provenite de la animale biungulate care nu au fost tratate corespunzător pentru a neutraliza virusul febrei aftoase (sunt acceptate produsele preparate termic).

• Lapte spot.

• Produse din lapte pentru care nu s-a asigurat un tratament adecvat pentru neutralizarea virusului febrei aftoase.

• Lapte materie primă pentru care nu se poate face dovada că provine de la animale testate negativ pentru febra aftoasă în ultimele 24 de ore înainte de expediere.

• Material biologic, material seminal și subproduse de origine animală.

• Societățile comerciale care au contracte în derulare pentru procesare trebuie să notifice DSVSA județene în termen de 24 de ore de la publicarea prezentei decizii, cu un grafic de livrări care va fi transmis DSVSA județene.

Inspecții în fermele de animale și măsuri suplimentare de dezinfecție și dezinsecție

O altă categorie de măsuri vizează fermele de animale de la noi din țară. Astfel, vor fi inspectate toate fermele de animale care au primit animale vii dinspre Ungaria și Slovacia după 1 februarie 2025, iar în funcție de constatări se vor preleva probe pentru stabilirea statusului epidemiologic al exploatației.

Se vor intensifica de asemenea măsurile de dezinfecție și dezinsecție în unitățile de creștere a animalelor și pe mijloacele de transport care intră sau ies din aceste ferme, măsurile urmând să fie aplicate până la ridicarea restricțiilor impuse ca urmare a diagnosticării febrei aftoase.

„Pe această cale, ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA județene, pentru a-și proteja efectivele de animalele de această boală. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene.

Aceste măsuri sunt esențiale pentru protejarea sectorului zootehnic românesc și prevenirea răspândirii febrei aftoase pe teritoriul țării”, precizează reprezentanții ANSVSA.

Febra aftoasă este o boală virală gravă, foarte contagioasă, care afectează bovinele, caprinele, ovinele și porcinele. Se manifestă prin febră, dezvoltarea de vezicule pline cu lichid la nivel bucal și la nivelul membrelor, inapetență, anorexie, nas uscat. Principala cale de transmitere este prin contact direct cu animalele, se arată pe site-ul ANSVSA. Boala nu prezintă risc pentru om.  

Boala este cauzată de un picornavirus din genul Aphthovirus și poate avea consecințe economice devastatoare asupra sectorului zootehnic.

Simptome

  • Febră ridicată (în primele 24-48 de ore)
  • Formarea de vezicule (afte) pe limbă, gingii, buze, bot, pe pielea de la baza unghiilor și în zona ugerului
  • Hipersalivație și dificultăți la masticație
  • Șchiopătat din cauza leziunilor la nivelul picioarelor
  • Scăderea producției de lapte și pierderea apetitului

Transmitere

Boala se răspândește foarte rapid prin:

  • Contact direct între animale infectate și cele sănătoase
  • Aerosoli, mai ales în ferme cu densitate mare de animale
  • Fomites (obiecte contaminate) cum ar fi hainele, echipamentele, vehiculele de transport
  • Alimente contaminate, inclusiv produse de origine animală
  • Vectori mecanici, cum ar fi oameni sau alte animale care transportă virusul pe blană, haine sau încălțăminte

Impact economic și sanitar

  • Boala nu este periculoasă pentru oameni, dar are un impact devastator asupra agriculturii și economiei rurale.
  • Țările afectate pot pierde accesul la piețele internaționale de carne și lactate.
  • În cazurile de focare, autoritățile impun măsuri drastice de control, inclusiv sacrificarea animalelor infectate și restricții de transport.

Prevenție și control

  • Vaccinarea este posibilă, dar nu este întotdeauna utilizată, deoarece unele țări evită vaccinarea pentru a menține statutul de “fără febră aftoasă” și accesul la piețele de export.
  • Carantina și controlul mișcării animalelor sunt esențiale pentru a preveni răspândirea bolii.
  • Dezinfectarea echipamentelor și a fermelor este necesară pentru a limita contaminarea.
  • Monitorizarea și raportarea imediată a cazurilor suspecte la autorități veterinare.

În Uniunea Europeană și în multe țări dezvoltate, febra aftoasă n-a mai fost prezentă de mai bine de 50 de ani, dar rămâne o amenințare în alte părți ale lumii, mai ales în Africa, Asia și America de Sud.

Publicitate
banner we radio