Ştiri locale

„Fii inspirat! Nu te apuca de fumat!” – campanie de informare dedicată Zilei Mondiale Fără Tutun, la Sfântu Gheorghe

De Ziua Mondială fără Tutun, marcată în fiecare an în data de 31 mai, Direcția județeană de Sănătate Publică, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, Inspectoratul Școlar Județean și Jandarmeria Covasna derulează campania de informare „Fii inspirat! Nu te apuca de fumat”.

Astăzi, între orele 12:00 și 14:00, la nivelul județului se vor desfășura activități de prevenire și informare a populației cu privire la efectele negative și riscurile asociate consumului de droguri și tutun.

Potrivit organizatorilor, în Parcul Elisabeta din Sfântu Gheorghe, sub cortul Chocopack și în împrejurimi, se vor derula diverse activități de prevenire a consumului de droguri și tutun în comunitate, fiind organizate puncte de informare și ateliere antidrog.

Tutunul este printre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice, ucigând anual milioane de persoane la nivel mondial. Este cu atât mai periculos cu cât este singurul produs la îndemână, consumat legal, care poate ucide până la jumătate dintre consumatori, fiind cea mai prevenibilă cauză de mortalitate.

Într-o postare pe pagina de Facebook a Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe se arată că în primele 20 de minute de la ultima țigară, tensiunea arterială și ritmul bătăilor inimii scad, iar după 12 ore nivelul de monoxid de carbon din organism se reduce. Între două și 12 săptămâni de la ultima țigară, circulația arterială se îmbunătățește și crește capacitatea pulmonară, iar după o lună de la renunțarea la tutun, capacitatea respiratorie se îmbunătățește și tusea tabagică se diminuează. După un an, riscul dezvoltării bolii coronariene se înjumătățește

Publicitate
banner we radio