
Festivalul de artă contemporană „pulzArt” se deschide joi cu vernisajul proiectului „VitrinArt”
Cea de-a patra ediţie a Festivalului de artă contemporană „pulzArt”, care se va desfăşura la Sfântu Gheorghe în perioada 15-18 septembrie, sub genericul „Anul imaginii”, se va deschide joi, cu vernisajul proiectului „VitrinArt”.
În cadrul acestui proiect, mai mulţi comercianţi din municipiu au fost sprijiniţi de Primărie să-şi redecoreze vitrinele cu ajutorul unor tineri artişti, scopul fiind, pe de o parte, de a îmbunătăţi imaginea oraşului, iar, pe de alta, de a schimba mentalitatea comercianţilor, care, în momentul de faţă, nu îşi valorifică vitrinele.
Deschiderea oficială a festivalului va avea loc la ora 15,00, în noua Piaţă Centrală din municipiu.
„În Anul imaginii, festivalul pulzArt va explora, chiar de la primul moment, ce anume adaugă vizualitatea la muzică, teatru, literatură, cum anume influenţează o puternică prezenţă vizuală creaţia. După deschiderea oficială, pornim la un turneu \’VitrinArt\’ în centrul oraşului şi vom vizita şapte magazine ale căror vitrine au fost reamenajate înainte de festival de către artişti. În timpul turului de vitrine vom putea discuta cu artiştii şi proprietarii magazinelor privind procesul de creaţie”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Sfântu Gheorghe.
Potrivit organizatorilor, o atracţie specială a turului „VitrinArt” o va reprezenta „zidul” artistului plastic Dan Perjovschi.
În programul celor patru zile de festival sunt cuprinse numeroase evenimente, printre care proiectul „Fiii şi fiicele lui Brâncuşi. O intrigă de familie” iniţiat de Alexandra Croitoriu, la care au contribuit numeroşi artişti autohtoni şi străini, spectacolul Teatrului Naţional Bucureşti „Între noi e totul bine” de Dorota Maslowska, în regia lui Radu Afrim, şi o întâlnire cu publicul a scriitorului, poetului, blogger-ului şi traducătorului Alexandru Vakulovski.
Prima ediţie a festivalului „pulzArt” s-a desfăşurat în 2013, sub genericul „Anul sunetului şi al cuvântului”, urmată, în 2014 de „Anul jocului” adică al teatrului, iar în 2015 \’Anul tradiţiei\’.
Organizatorii, Casa de Cultură \’Kónya Ádám\’ şi Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, au mai menţionat că festivalul se adresează deopotrivă \’celor în tenişi\’ şi \’celor cu cravată\’.