Ştiri

Festivalul care a distrus o splendida vale din Parcul Natural Bucegi. De ce au inceput ursii sa-i atace pe turisti

Cateva mii de turisti au mers in weekend la Padina FEST, in Parcul Natural Bucegi. Daca multi spun ca festivalul este un prilej de bucurie, altii sustin ca s-a degradat de la o editie la alta.

In fiecare an, dupa petrecere, raman mormane de gunoaie care atrag ursii. Invatati sa caute printre resturi, acestia pot ajunge sa rascoleasca apoi prin corturile turistilor.

Publicitate

Timp de trei zile, turisti din tara, dar si din strainatateau venit sa se bucure de o petrecere la 1500 de metri altitudine. Muzica este si ea la inaltime, cu trupe precum Vita de Vie sau Suie Paparude.

\”Superpetrecere, superoameni, oameni faini, ma. Daca vii la munte, gasesti oameni faini”, spune la inceput unul dintre cei veniti la festival.

Si totusi, in scurt timp atmosfera s-a schimbat. \”Frumos, pana sa devina din Padina Fest, Padina Balci”, spune o fata. “Surpriza surprizelor, au venit si cu tiribombe si alte minuni si astea de dezgusta. Maneaua, maxima in zona asta.\”

Altii spun ca un festival, fie el si in padure, ar trebui sa fie marcat cu toalete civilizate. WC-urile au lipsit insa complet. Iar eterna problema a zonei este curatenia. Mai exact, lipsa ei, de indata ce festivalul se incheie. Cel mai multi au de suferit animalele, apoi turistii.

Ramona Jurj, Institutul de cercetari silvice Brasov: \”Valea respectiva in zona Padina este compromisa de multi ani, deci nu mai este o zona in care animalele sa aiba un comportament natural.\”

Iar acest comportament se dezvolta din cauza nepasarii oamenilor. Ursii se obisnuiesc sa caute prin gunoaie si ajung sa-i atace pe cei care-i deranjeaza de la masa.

\”Ursii o sa fie afectati dupa festival pentru ca raman foarte mullte gunoaie acolo. Ursii vin la gunoaie si de multe ori sunt si accidente, ataca oamenii. In fiecare an, dupa festival avem probleme.\”

Publicitate
Publicitate
banner we radio