Ştiri locale

Fermierii covăsneni se alătură protestelor din țară și blochează marţi drumurile naționale din județ

Fermierii din județul Covasna se alătură protestelor din țară. Marți dimineața, zeci de fermieri din zona Târgu Secuiesc au pornit cu utilajele pe DN11 spre Chichiş, circulând cu 10 km/h. Conform surselor noastre, de la ora 10:00 și fermierii din zona Ozun ar urma să se alăture acțiunii. Protestul este unul spontan, neasumat oficial de nicio organizație. Lista completă cu revendicările fermierilor covăsneni o găsiţi AICI.

Contactat telefonic, deputatul covăsnean Könczei Csaba ne-a precizat că revendicările fermierilor covăsneni nu diferă față de cele de la  nivel național. „La mine au ajuns niște revendicări și naționale și locale, pe care încerc să le sintetizez. Sunt o groază de revendicări dar, în general, sunt aceleași care au fost puse la nivel național, nu avem revendicări mai speciale din județul Covasna. Am vorbit cu președintele Asociației Crescătorilor de Bovine dacă au ceva special. Ei se organizează ad-hoc pe rețelele de socializare, spontan, nu e nimic stabilit oficial. Au început fermierii germani, iar valul vine de la vest spre est”; ne-a spus deputatul UDMR Covasna Könczei Csaba, membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice.

La rândul său, directorul Direcției Agricole Covasna a declarat că multe dintre revendicările fermierilor sunt întemeiate. Potrivit acestuia, la nivelul județului Covasna sunt înregistrați la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) circa 11.000 de fermieri care beneficiază de subvenții din partea statului.

„Sunt niște revendicări care, într-adevăr, au temei, cele în legătură cu acciza la motorină, asigurări, sunt o serie de probleme care, probabil m în timp își vor găsi soluție. Acum toată lumea cere, nu doar fermierii, ci și profesorii și sănătatea și așa mai departe. În funcție de posibilități, se va rezolva situația. Într-adevăr, e problemă cu produsele agricole din Ucraina, dar probabil că de la nivel național se va găsi și acolo o rezolvare”, ne-a declarat Kozma Béla, directorul Direcției Agricole Covasna

La nivel național, în ultimele zile sute de fermieri și transportatori au continuat protestul anti-guvernamental început săptămâna trecută, paralizând circulația pe drumurile publice din 20 de județe. Coloanele cu mașini grele au blocat și cele mai importante vămi din estul și nord-estul țării, precum cele de la Vama Siret (înspre Ucraina) sau Vama Costești (înspre R. Moldova).

Printre revendicările fermierilor se numără reducerea prețurilor la RCA, eliminarea accizei la motorină pentru firmele de transport licențiate, eliminarea accizei la motorină, introducerea limitelor de toleranță la cântare, crearea de culoare verzi către vămile României, unde există cea mai mare problemă în momentul de față, datorită afluxului de camioane care vin despre Ucraina.

Și transportatorii cer, printre altele, plafonarea RCA pentru autocamioane la 5.000 de lei şi posibilitatea suspendării acoperirii poliţelor de asigurare când un camion nu este în uz, scurtarea timpilor de trecere a frontierei – eliminarea controalelor maselor şi dimensiunilor din punctele de trecere a frontierelor pentru a fluidiza traficul prin frontiere, alocaţii de cazare/alocaţii de hrană – modificări de limite și de sume neimpozabile, reglementarea unui mediu de concurenţă loială în transporturi.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio