Ştiri locale

Fermierii covăsneni pot obține finanțare pentru 3 programe de investiții în zona montană

Fermierii din județul Covasna pot accesa finanțare nerambursabilă în cadrul unui program de investiții în zona montană, pentru înființarea unor stâne montane sau a unor centre de colectare / prelucrare a laptelui, a fructelor de pădure, a ciupercilor sau a plantelor medicinale și aromatice, lansat de Agenția Națională a Zonei Montane.

Dosarele se pot depune până pe 29 noiembrie, ora 21:59, accesând site-ul Agenției Naționale a Zonei Montane (AICI), iar fermierii interesați pot consulta ghidurile solicitanților AICI.

Publicitate

Într-o postare pe Facebook, deputatul UDMR Covasna, Könczei Csaba, ales în Comisia pentru Agricultură în urma alegerilor parlamentare din decembrie 2020, a explicat că deși programul există din 2019, este pentru prima dată când există finanțare. Potrivit parlamentarului, condițiile de accesare au rămas cele aprobate la Bruxelles în urmă cu aproape 3 ani, așa încât composesoratele interesate de colectarea ciupercilor și fructelor de pădure au fost lăsate pe dinafară. Cu toate acestea, Könczei Csaba dă asigurări că de anul viitor majoritatea problemelor vor fi  rezolvate.

„Am convenit cu colegii din județul Harghita și cu cei din Sfântu Gheorghe, cu Agenția Națională a Zonei Montane, respectiv cu Direcția Agricolă a Județului Covasna, să oferim consultanță posibililor beneficiari. Vă semnalez, totuși, un mic impediment: deși programul există din 2019, până acum nu a existat finanțare. Inițial au existat 5 categorii, însă la solicitarea ministrului agriculturii, Petre Daea, s-au alocat bani pentru cele trei domenii enumerate mai sus. Din păcate, condițiile de accesare sunt cele din 2019, care nu mai pot fi schimbate, deoarece ar trebui să fie aprobate la Bruxelles și pur și simplu nu există suficient timp în acest an. Asta înseamnă că composesoratele interesate de colectarea fructelor de pădure și ciupercilor vor fi lăsate pe dinafară. În orice caz, voi face tot posibilul pentru ca acest program să se poată desfășura într-o formă mai accesibilă anul viitor. Deocamdată, cel puțin banii existenți, pot fi obținuți și nu vor fi irosiți. Am discutat atât cu domnul ministru, cât și cu directorul adjunct al Agenției, iar anul viitor majoritatea problemelor ar trebui să fie rezolvate”, a transmis deputatul.

La nivel național, pentru finanțarea proiectelor au fost alocate 22 de milioane de lei din bugetul de stat, iar valoarea diferă în funcție de tipul de investiție care se realizează.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio