Fabrica Becatex din Sfântu Gheorghe se închide. Peste 60 de angajați rămân șomeri
Fabrica Becatex SRL din Sfântu Gheorghe, membră a grupului german Becatex GmbH, se închide după doar doi ani de funcționare, presată de „situația economică de la nivel european și local”, precum și de scăderea comenzilor. Unitatea de producție deschisă în clădirea fostei fabrici de textile LRO, unde începând din 2022 au fost produse genți tehnice, sisteme de centuri pentru piața germană, precum și îmbrăcăminte de lucru, își va înceta activitatea de la 1 octombrie. În total, 62 de angajați vor intra în șomaj.
Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, ne-a precizat că primele disponibilizări s-au făcut în luna iunie, odată cu închiderea liniei de îmbrăcăminte pentru pantaloni de lucru.
„Primele aproximativ 25 de persoane au plecat deja din iunie, unii au plecat mai repede, alții au așteptat desfacerea contractelor de muncă, lucru care s-a realizat. Ulterior, spre surprinderea noastră, s-a decis închiderea societății și eliberarea ultimei echipe de lucru care se ocupa de partea de genți și alte elemente, inclusiv elemente de protecție. Ca urmare a acestui fapt, am participat și la servicii de preconcediere colectivă pentru un număr de 28 de persoane, care la rândul lor mai au câteva zile, cred, să își primească deciziile de desfacere, 27-28 septembrie este perioada în care încetează contractele și se pune o formă de lacăt pe entitatea respectivă. BECATEX, ca societate comercială, nu o să mai aibă o activitate economică”, ne-a explicat Kelemen Tibor.
Acesta a mai precizat că persoanele afectate de concedierea colectivă beneficiază de consultanță din partea AJOFM Covasna. Clădirea în care a funcționat unitatea de producție urmează să fie scoasă la vânzare.
„Aceste persoane nu numai că au solicitat sprijinul, dar având în vedere că este vorba despre o disponibilizare colectivă, societatea ne-a anunțat, am discutat elementele desfacerii contractului de muncă, am participat, am fost prezenți la o întâlnire cu acești angajați, cărora și s-au distribuit materiale informative, li s-a făcut pregătirea necesară pentru a reduce și efectele birocrației, și pentru că o parte din elemente sunt deja digitalizate (…) Unii dintre ei nu sunt din Sfântu Gheorghe, sunt și brașoveni, există persoane care locuiesc în regiunea limitrofă a municipiului Sfântu Gheorghe, deci din acest punct de vedere sunt îndreptățite să beneficieze de drepturi aferente”, a mai explicat directorul AJOFM Covasna.
Potrivit reprezentanților societății, situația economică s-a deteriorat masiv la nivel european și local, iar creșterile salariale din România și costurile aferente acestora au adus unitatea de producție în imposibilitatea de a mai funcționa profitabil. Pe lângă acestea, scăderea comenzilor atât pentru linia de pantaloni, cât și pentru linia de produse tehnice, a împins conducerea societății să demareze procedura de concediere colectivă: „Având în vedere că BECATEX SRL face parte din grupul de firme HUM, iar producția de produse textile tehnice nu este activitatea de bază a grupului, a fost solicitată o prognoză economică pentru amplasamentul din Sfântu Gheorghe. Având în vedere scăderea comenzilor, creșterea costurilor de producție și întreținere, presiunea constantă a clientilor în a menține prețurile produselor fabricate plafonate, s-a luat decizia închiderii unității de producție din Sfântu Gheorghe. Astfel, începând cu data de 01.10.2024, în cadrul Becatex SRL din str. Armata Română nr. 56 nu se vor mai produce produse textile technice, clădirea urmând a fi la rândul ei vândută”.
(Ioana Ardeleanu)