Ştiri locale

Expresul de screening – o nouă campanie gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin ajunge în județul Covasna

Inițiatorii programului „Prevenție și depistare precoce a cancerului de col uterin, regiunea Centru”, prin care femeile cu vârste cuprinse între 24 şi 64 de ani pot beneficia gratuit de testare Babeş-Papanicolau şi HPV, au lansat o nouă campanie de informare privind importanța testării, cu scopul de a schimba comportamentele femeilor din mediul rural, și pentru a le determina să participe în mod regulat la controale medicale.

Campania „Expresul de screening” a fost lansată de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureş, și se va derula până în data de 4 decembrie în toate județele regiunii Centru, inclusiv Covasna.

În următoarele luni, caravana mobilă se va deplasa în localitățile din mediul rural, la diferite evenimente publice, dar și la femeile care provin din medii defavorizate, obiectivul fiind creșterea numărului beneficiarelor de programe de sănătate, prevenție, diagnostic și tratament.

„Numărul foarte mare de femei cu rezultate pozitive, cu afecţiuni ale colului uterin, pe care le-am depistat şi acum le tratăm, ne-a motivat să accelerăm procesul de testare Babeş Papanicolaou şi HPV, şi să includem cât mai multe femei în screening. Obiectivul cel mai important al proiectului este FEMEIA din regiunea Centru, femeia care nu a avut acces la informaţii şi servicii medicale, femeia tânără, activă, femeia bogată sau săracă. În următoarele două luni, ne-am propus să fim în cât mai multe locaţii, să informăm cât mai multe femei despre cancerul de col uterin, să le testăm şi să le îndrumăm la controale medicale regulate. Screeningul salvează vieţi, iar cancerul de col uterin poate fi tratat dacă este descoperit la timp. Accesul la testare este gratuit tuturor, pe baza cărţii de identitate, indiferent dacă femeia este asigurată sau nu! Dacă rezultatul e bun, 5 ani nu trebuie repetat! Aşadar, doamnelor şi domnişoarelor, chemaţi-vă prietenele, vecinele, rudele şi veniţi la caravana de screening sau la centrele de testare. Este mult mai uşor să previi decât să tratezi”, a transmis managerul proiectului, dr. Cosmina Uzun.

Femeile care, din diferite motive, nu vor putea ajunge la caravana mobilă pe durata acestei campanii, sunt invitate la testare gratuită în centrele de recoltare înscrise în program. Lista tuturor centrelor, inclusiv din județul Covasna, AICI.

Potrivit inițiatorilor, cancerul de col uterin poate afecta femeile indiferent de vârstă, însă este una dintre puținele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin depistare precoce.

Obiectivul campaniei este reducerea numărului de decese care pot fi prevenite în fiecare an, prin creşterea gradului de conştientizare şi informare cu privire la această afecţiune.

Caravana „Expresul de screening” se derulează în cadrul programului „Prevenție și depistare precoce a cancerului de col uterin, regiunea Centru”.

În prezent, la nivelul județului Covasna funcţionează o reţea de screening în cadrul Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe, şi 4 centre de recoltare, dintre care două organizate la nivelul secţiilor exterioare ale Spitalului de Recuperare Cardiovasculară Covasna, şi alte două la Spitalul Municipal Târgu Secuiesc.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio