Ştiri locale

Expresul de screening ajunge vineri la Ghidfalău. Testare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin

„Expresul de screening” – campania lansată de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureş, care derulează și programul „Prevenție și depistare precoce a cancerului de col uterin, regiunea Centru”, revine în județul Covasna. Vineri, între orele 10:00 și 13:00, caravana mobilă va poposi în curtea Cabinetului medical din Ghidfalău, unde femeile cu vârste cuprinse între 24 și 29 de ani vor putea beneficia de testare gratuită Babeș Papanicolau, iar cele cu vârste cuprinse între 30 și 64 de ani vor putea face testarea HPV.

Lansată la începutul lunii trecute, campania se va derula până în data de 4 decembrie în toate județele regiunii Centru, inclusiv Covasna.

Publicitate

„Un test de 5 minute pentru 5 ani de linişte! Această deplasare este o acțiune din cadrul campaniei Expresul de screening, derulată în perioada 04 octombrie-04 decembrie 2023, care presupune deplasarea zilnică a caravanei mobile de screening în localităţi rurale, la evenimente publice, la mall-uri, la angajatori, la persoane vulnerabile/defavorizate, obiectivul fiind creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate de prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament pentru principalele patologii, în contextual extrem de îngrijorător al incidenței crescute a cancerului de col uterin din România”, a transmis managerul proiectului, dr. Cosmina Uzun.

Femeile care, din diferite motive, nu vor putea ajunge la caravana mobilă sunt invitate la testare gratuită în centrele de recoltare înscrise în program. Lista tuturor centrelor, inclusiv din județul Covasna, AICI.

Potrivit inițiatorilor, cancerul de col uterin poate afecta femeile indiferent de vârstă, însă este una dintre puținele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin depistare precoce.

„Screeningul este o metodă de prevenire a cancerului prin detectarea și tratarea anomaliilor precoce care, dacă nu sunt tratate, ar putea duce la cancer la colul uterin al unei femei. Cancerul de col uterin este una dintre puținele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin depistare precoce! Aşadar, doamnelor şi domnişoarelor, puteţi să preveniţi! Testaţi-vă la timp! Fiecare secundă contează! Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului”, au mai transmis inițiatorii.

Campania „Expresul de screening” se derulează în cadrul programului „Prevenție și depistare precoce a cancerului de col uterin, regiunea Centru”, inițiat în urmă cu mai bine de un an de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş și Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, și finanțat din fonduri europene.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio