Ştiri locale

Expoziție interactivă în clădirea fostei fabrici de țigarete, cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a doua oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13-16 iunie.

Expoziția va putea fi vizitată timp de 4 zile, începând cu 13 iunie, la primul etaj al fostei fabrici de țigarete. Aceasta va fi deschisă de viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba, și va fi prezentată de către vicepreședintele Asociației Patrimoniului Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc, Csáky Ernő. După inaugurarea expoziției, va avea loc o discuție profesională, avându-l ca invitat pe  Ravasz András, inventatorul Braille Comfort Pack, care ajută persoanele cu deficiențe de vedere să citească.

Expoziția aduce un omagiu laureaților maghiari ai Premiului Nobel, iar vizitatorii pot asculta diverse discuri de vinil, pot viziona diapozitive și pot vedea proiectoare originale de filme sonore, casete video alb-negru, radiouri cu cutie de lemn, computere și centrale telefonice. Pe lângă invențiile de odinioară, anul acesta vor fi prezentate și gadgeturi moderne: robotică, machete de avioane, drone și Lego, una dintre jucăriile preferate ale copiilor.

Pe lângă educație și comemorare, evenimentul își propune să prezinte vizitatorilor telecomunicațiile și alte invenții tehnice ale vremii, precum și inventatorii lor maghiari și români și oamenii de știință de origine maghiară, laureați ai Premiului Nobel, într-un cadru nu foarte îndepărtat de epoca în care au fost create.

Datorită colecției de la Sepsi TeleTár, iubitorii istoriei telecomunicațiilor și tehnologiei pot nu numai să admire vechile dispozitive, ci și să le încerce.

Expoziția poate fi vizitată cu un tur de grup ghidat între 13 și 16 iunie, în clădirea fostei fabrici de ţigarete de pe strada Kós Károly nr. 21. Tururile cu ghidaj pentru grupuri pot fi rezervate în avans completând formularul de AICI.

Expoziția este organizată de Sepsi Teletár și Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe cu sprijinul Fundației Communitas.

(Biroul de Imagine al Primăriei Sfântu Gheorghe)

Publicitate
banner we radio