Ştiri locale

Expoziție de roboți, instrumentele de telecomunicație și alte invenții, săptămâna asta, la Ziua Inventatorilor Maghiari

Fosta fabrică de țigarete din Sfântu Gheorghe va găzdui, săptămâna aceasta, a treia ediție a Zilei Inventatorilor Maghiari, în cadrul căreia va fi vernisată o expoziție interactivă, pe care publicul o va putea vizita timp de 3 zile, în perioada 13-15 iunie, potrivit organizatorilor. Evenimentul va fi deschis joi, 13 iunie, de la ora 17:00, printr-o ceremonie la care vor lua parte, printre alții, viceprimarul municipiului, Tóth-Birtan Csaba, și de vicepreședintele Asociației Patrimoniului Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc, Csáky Ernő.

Potrivit organizatorilor, după inaugurarea expoziției va avea loc o dezbatere cu titlul „De ce au primit Premiul Nobel Karikó Katalin și Krausz Ferenc, care este semnificația științifică a activității lor?”, la care vor fi prezenți și fizicianul Pető Mária și cercetătorul chimist Fejér Szilárd.

„Pe lângă educație și comemorare, evenimentul își propune să le prezinte vizitatorilor instrumentele de telecomunicație și alte invenții tehnice ale vremii, precum și inventatorii lor maghiari și români, și oamenii de știință de origine maghiară, laureați ai Premiului Nobel, într-un cadru nu foarte îndepărtat de epoca în care acestea au fost create. Expoziția aduce un omagiu laureaților maghiari ai Premiului Nobel, iar vizitatorii pot asculta diverse discuri de vinil, pot viziona dispozitive și pot vedea proiectoare originale de filme sonore, casete video alb-negru, radiouri cu cutie de lemn, computere și centrale telefonice. Pe lângă invențiile de odinioară, anul acesta vor fi prezentate și gadgeturi moderne: robotică, machete de avioane. Datorită colecției de la Sepsi TeleTár, iubitorii istoriei telecomunicațiilor și tehnologiei pot admira dar și încerca vechile dispozitive”, transmit organizatorii.

Expoziția va putea fi vizitată în zilele de 14 și 15 iunie, în clădirea fostei fabrici de țigarete de pe strada Kós Károly nr. 21, grupurile putând să își rezerve locurile pentru tururile ghidate completând formularul disponibil AICI.

Redăm mai jos programul complet

13 iunie – Festivitatea de deschidere (fosta fabrică de țigarete, etajul 1)

17:00–17:15

  • Discursuri de deschidere // viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba și vicepreședintele Asociației Patrimoniului Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc, Csáky Ernő.

17:15–18:15

  • Dezbatere – De ce au primit Premiul Nobel Karikó Katalin și Krausz Ferenc, care este semnificația științifică a activității lor?

Experți: Pető Mária fizician și Fejér Szilárd cercetător chimist

Moderator: Erdély András

18.15–18.30

  • Prezentare roboți – Elevii clasei a VII-a a Colegiului Naţional Székely Mikó

18.30–19.00

  • Neptune – Modelul de satelit (premiat cu locul II) al elevilor de la Centrul de Excelență

14-15 iunie – Expoziție permanentă

10.00–16.00 

  • Tururi ghidate pentru grupuri (pe bază de rezervare AICI)

Expoziția este organizată de Sepsi TeleTár și Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, cu sprijinul Consiliului Județean Covasna și al Fundației Communitas.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio