Expoziție de fotografie subacvatică pe tema conviețuirii pașnice dintre om și urs, la Berăria MyLake de la Dalnic
Centrul de Cercetări Subacvatice al județului Covasna va inaugura, în vara acestui an, o expoziție de fotografie subacvatică pe tema conviețuirii pașnice dintre om și urs, care va putea fi vizitată timp de o lună, la lacul de la Dalnic. Ideea îi aparține scafandrului Szabó Kolos, iar fotografiile au fost realizate de ecologul și fotograful de natură Gál László. Prin intermediul acestui proiect, cei doi și-au propus să le ofere vizitatorilor o imagine de ansamblu despre buna conviețuire între om și aceste animale sălbatice, și despre cum este afectat ciclul de viață al ursului brun în funcție de habitatul în care trăiește.
Expoziția va fi vernisată în primul weekend al lunii iulie, la Berăria subacvatică „MyLake” de la Dalnic, unde va putea fi vizitată în prețul unei ședințe de scufundare.
„Anul acesta, în primul weekend din iulie, vrem să lansăm expoziția de fotografie sub apă, la Dalnic. O vom organiza împreună cu fotograful de natură Gál László, care este și cercetător și expert în domeniul urșilor, iar pozele realizate de el vor fi expuse sub apă. Vom folosi fotografii cu urși, pentru că este un subiect de actualitate în zona noastră. Scopul nostru este să tragem un semnal de alarmă, să educăm populația când vine vorba despre urși: cum să ne comportăm în preajma lor, cum trebuie să umblăm în pădure, și așa mai departe (…) Care e legătura între urs și scafandru? Eu, fiind scafandru, mă scufund de multe ori printre rechini, care sunt o specie prădătoare, și sunt foarte multe similarități în ceea ce privește comportamentul uman când vine vorba despre oceanele unde trăiesc rechini și pădurile în care trăiesc urși. De exemplu, nu ai ce căuta în apă la apus și la răsărit de soare, pentru că atunci se hrănesc rechinii, la fel și în cazul urșilor – nu ai ce căuta în pădure în timpul când animalele vânează”, ne-a explicat scafandrul profesionist Szabó Kolos, coordonatorul Centrului de scufundări și al Berăriei subacvatice de la Dalnic.
O a doua expoziție subacvatică urmează să fie vernisată în luna august a acestui an, iar persoanele interesate se pot programa pentru o ședință de scufundări la numărul de telefon: 0755 011 497, condiția fiind ca participanții să aibă cel puțin 9 ani împliniți.
„Această expoziție de pe parcursul lunii iulie va fi temporară, pentru că ne-am gândit să facem două în acest an, așa că vom organiza încă una în luna august. Cei care vor dori să o viziteze vor plăti taxa pentru o scufundare, vizitarea se va face în aceleași condiții în care se face o scufundare normală. O ședință durează în total 3 ore, din care 50 de minute scufundarea, iar restul este pregătirea”, ne-a mai spus scafandrul profesionist.
Expoziția subacvatică a lunii iulie va cuprinde circa 14 fotografii care au fost realizate în ultimii aproximativ 3 ani, majoritatea cadrelor fiind surprinse în pădurile din Băile Tușnad și împrejurimi.
„Eu le-am pus la dispoziție în total 14 fotografii, dar în funcție de spațiu și organizare vom vedea câte vor fi incluse în expoziție, pentru că ideea este ca vizitatorii să aibă timp să le vadă pe toate în cadrul ședinței de scufundare, să înțeleagă mesajul. Tematica este Ciclul de viață al ursului brun. Sunt două tipuri de fotografii, cu urși care cresc în habitatul natural, respectiv cu urși crescuți în habitat antropic. Vrem să punem în paralel poze din fiecare etapă de viață a urșilor crescuți în cele două habitate”, ne-a spus, printre altele, Gál László, artistul care a realizat fotografiile.
De profesie ecolog și fotograf de natură, Gál László urmează în prezent studiile de doctorat la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. A lucrat de-a lungul timpului cu mai multe organizații, printre care și WWF Romania (World Wide Fund for Nature), și este și membru al echipei care a derulat proiectul „WatchBear & AdvoCity – urși și oameni pentru viitor comun”, în cadrul căruia luna trecută, în premieră pentru România, la Băile Tușnad au fost amplasate mai multe containere inteligente anti-urs, care nu pot fi deschise sau distruse de animalele sălbatice aflate în căutare de hrană.
Pentru început, autoritățile harghitene au achiziționat 16 astfel de containere, din 4 modele diferite, toate produse şi testate în Slovacia, valoarea totală a investiției fiind de circa 11.000 de euro.
La Centrul de Cercetări Subacvatice Dalnic, turiștii au posibilitatea de a participa la cursuri de scufundare, la audiţii muzicale subacvatice, de a bea o bere în barul amenajat în adâncul lacului, dar şi de a se caza într-un glamping amenajat în urmă cu câțiva ani într-o livadă din apropierea lacului.
(Ioana Ardeleanu)