Expoziţie de benzi desenate, în „Anul imaginii”, la Sfântu Gheorghe
O expoziţie de benzi desenate realizate de artistul Victor Drujiniu, care a colaborat cu prestigioase reviste de profil din Europa şi Statele Unite ale Americii, va fi deschisă sâmbătă la Sfântu Gheorghe, evenimentul fiind organizat de Centrul de Cultură Arcuş sub genericul „Anul imaginii”.
„Victor Drujiniu este unul dintre cei mai talentaţi şi căutaţi artişti BD din România, care a reuşit să intre pe piaţa comicsului american şi european”, menţionează organizatorii într-un comunicat de presă.
Artistul, care locuieşte în prezent în Timişoara, va susţine un workshop despre arta benzii desenate, în cadrul căruia le va vorbi tinerilor despre „limbajul şi forţa acesteia de a forma în rândul consumatorilor un tip special de abilităţi interpretative, vizuale şi verbale”.
Victor Drujiniu s-a născut la Odorheiu Secuiesc în 1981, a absolvit Liceul de Arte din Sfântu Gheorghe, iar apoi Facultatea de Arte din cadrul Universităţii de Vest-Timişoara. A debutat în arta BD în 2007 la Timişoara, dar pentru că în România aceasta nu se bucură de prea mare audienţă, a trimis portofolii cu lucrări la editori şi site-uri specializate americane.
„Primele comenzi sunt comicsuri în genul horror, editate între 2008-2009 de Zenescope Entertainment, o mică editură BD americană. În 2010, primeşte o primă mare comandă de la Dark Horse, a treia mare editură BD din SUA, după Marvel şi DC Comics. În 2011, artistul reuşeşte să publice şi la mult râvnita editură Marvel. În vara lui 2012, DC Comics îl contactează pe Drujiniu şi se produce prima colaborare cu această prestigioasă editură. În 2013, artistul român lucrează pentru DC Digital, iar în 2014 a început colaborarea cu Soleil, al doilea mare editor BD din Franţa, pentru care a realizat două albume, unul dedicat echipei de fotbal Paris-Saint Germain, celălalt având drept temă Al Doilea Război Mondial”, se arată în comunicatul de presă.
Workshopul şi vernisajul expoziţiei vor avea loc sâmbătă de la ora 13,00, respectiv 17,00, la Centrul de Cultură Arcuş aflat la Casa Bastion din Sfântu Gheorghe.
Evenimentul se înscrie în „Anul imaginii”, un program tematic multianual iniţiat de Primăria Sfântu Gheorghe cu scopul de a creşte vitalitatea culturală, consumul de cultură şi vizibilitatea municipiului în plan regional, naţional şi internaţional.
Anul 2013 a fost „Anul sunetului şi al cuvântului” la Sfântu Gheorghe, anul 2014 a fost „Anul jocului”, iar 2015 a fost „Anul tradiţiilor”.