Ştiri locale

Expoziția de porumbei, păsări de curte și iepuri de la Sfântu Gheorghe, anulată din cauza focarului de gripă aviară din Brașov

Expoziția de porumbei, păsări de curte și iepuri, care trebuia să aibă loc în weekendul 3-5 februarie, la fosta fabrică de teracotă din Sfântu Gheorghe, a fost anulată din cauza focarului de gripă aviară confirmat la finalul săptămânii trecute într-o fermă cu peste 65.000 de curcani din localitatea Codlea.

Președintele Asociației crescătorilor de păsări şi animale mici din judeţul Covasna, principalul organizator al evenimentului, ne-a precizat că decizia a fost luată după ce Direcția Sanitar-Veterinară Covasna a înăsprit măsurile de supraveghere și control pe raza județului, pentru prevenirea răspândirii bolii la fermele și gospodăriile covăsnene.

Expoziția, ajunsă la a 6-a ediție, ar fi trebuit să reunească circa 700 de păsări și animale mici din cele mai frumoase rase (iepuri, porumbei, găini, rațe și gâște), din județele Covasna și Harghita.

Autoritățile brașovene au anunțat că a fost delimitată o zonă de protecţie şi supraveghere pe o rază de 10 kilometri, fiind dispuse măsuri de restricție severe în ceea ce privește circulația persoanelor, animalelor și mijloacelor de transport. În zona de protecţie se află 9 exploataţii comerciale de păsări, iar în zona de supraveghere sunt alte 15, toate fiind monitorizate permanent prin inspecţii clinice şi recoltări de probe. Drumurile de acces către aceste ferme au fost restricționate pentru a împiedica o eventuală răspândire a infecției.

Sâmbătă, autoritățile sanitare veterinare din județul Brașov au confirmat un focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 la o altă fermă de curcani de pe platforma zootehnică Codlea, aparţinând aceluiaşi agent economic, şi având un efectiv de 44.477 de curcani. De asemenea, la o altă fermă cu 113.000 de păsări este suspiciune de gripă, după ce au fost înregistrate mortalităţi peste limita tehnologică.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio