Ştiri locale

Expoziția de istorie a cercetășiei „La pragul de 30 de ani” ajunge la Sfântu Gheorghe; va putea fi vizitată gratuit la fosta Fabrică de Țigarete

Luna aceasta, clădirea fostei Fabrici de Țigarete din Sfântu Gheorghe va găzdui o expoziție bilingvă de istorie a cercetășiei, intitulată „La pragul de 30 de ani”, pentru a marca cele peste trei decenii scurse de la înființarea Uniunii Cercetașilor Maghiari din România.

Până în prezent, expoziția a ajuns în 8 județe din țară, iar la Sfântu Gheorghe va fi vernisată în data de 7 septembrie, începând cu ora 18:00, urmând să poată fi vizitată gratuit până în data de 23 septembrie, în zilele de luni, miercuri și vineri, între orele 13:00 și 19:00, respectiv marți, joi și sâmbătă, între orele 10:00 și 16:00.

„Uniunea Cercetașilor Maghiari în România s-a format în 1990. Cercetășie maghiară și română a existat și în anii de dinainte, dar în perioada comunistă a fost interzisă, ca și celelalte organizații de tineret. Uniunea a împlinit 30 de ani, dar din cauza pandemiei s-a amânat organizarea evenimentelor. Acum doi ani am început această expoziție, până în prezent a fost în 8 județe, în 13 locații diferite din țară. Am încercat să reprezentăm istoria cercetășiei maghiare din Transilvania, în paralel cu organizația națională Cercetașii României, cu evenimentele istorice, cercetășia română”, ne-a spus Vitek Norbert, unul dintre organizatori.

Potrivit acestuia, Uniunea Cercetașilor Maghiari din România are în prezent peste 2.000 de membri, iar Uniunea națională a Cercetașilor din România are circa 3.000 de membri.

„Există și în prezent cercetași, sunt mulți tineri care sunt interesați. Cercetășia te învață niște lucruri pe care le poți folosi în viața de zi cu zi, lucruri practice. Este o comunitate foarte faină, veselă, înveți foarte multe lucruri, câștigi prieteni, relații pe viață”, ne-a mai spus Vitek Norbert.

Persoanele care doresc să viziteze expoziția cu ghidaj organizat sau în afara programului pot face programări la numărul de telefon: 0742 752 667.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio